KRIM: – Tiltalen er utferdiget etter ordre fra riksadvokaten og omhandler overtredelse av straffeloven (1902) § 233 første og annet ledd. Bestemmelsen rammer den som dreper noen og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, heter det i en pressemelding fra Rogaland statsadvokatembeter mandag.
Beslutningen om å ta ut tiltale innebærer at påtalemyndigheten mener det kan bevises hinsides rimelig tvil at det er den 52 år gamle mannen som har vært siktet i saken i et drøyt år, som drepte og forgrep seg på Birgitte Tengs for over 27 år siden.
Saken har vært etterforsket i nesten seks år etter at Kripos' cold case-gruppe anbefalte den gjenåpnet i 1996. Tiltalte kobles til drapet med DNA-bevis, sikret gjennom nye analyser av gamle prøver. Han ble avhørt som vitne allerede i den opprinnelige Tengs-etterforskningen og er tidligere blitt trukket fram om moduskandidat.
– Min klient nekter straffskyld, understreket mannens forsvarer, advokat Stian Kristensen, overfor NTB før helga.
Derfor skriver vi ikke hvem den tiltalte er
En 52 år gammel mann fra Karmøy er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Haugesunds Avis kommer foreløpig ikke til å identifisere mannen.
Som ventet kom drapstiltalen mot 52-åringen fra Karmøy mandag. Riksadvokaten mener det kan bevises at han drepte Birgitte Tengs i 1995.
Samtidig valgte enkelte riksmedier å presentere mannen med navn og bilde. Haugesunds Avis gjør foreløpig ikke det, av flere grunner.
For det første er det hovedregelen til norske medier å ikke identifisere personer som er tiltalt for kriminelle handlinger. Vær varsom-plakaten, pressens etiske regelverk, sier dette om disse tingene:
«Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.»
Det er ingen tvil om at denne saken dreier seg om en kriminell handling, men ellers er det vanskelig å se at mannen nå opplagt skal identifiseres, utfra bestemmelsens øvrige innhold.
Selv om det underveis i prosessen fram mot en tiltale er gjort flere vurderinger av hvorvidt det er sannsynlig at en tiltalt er skyldig i drapet, skal den tiltalte fortsatt anses som uskyldig. Vi har ingen tilståelse; mannen nekter for å stå bak drapet. Foreløpig vet vi også lite om bevisene påtalemyndigheten vil legge fram i den kommende rettssaken.
Derfor er det naturlig for Haugesunds Avis, og etter vår praksis, å ikke identifisere der saken står nå. Slik gjorde vi det også da Birgittes fetter sto tiltalt, ble dømt og senere frikjent.
Så lever vi ikke i en boble; vi ser hva andre medier gjør - og leserne vil se navn og bilde av den tiltalte andre steder. Vi må likevel gjøre vår selvstendige vurdering. Den kan endre seg underveis, men foreløpig blir altså den tiltalte omtalt som «mann (52)» hos oss.
Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet og benekter enhver erfaring med drapet.
- Hør podkast om saken her:
Funnet drept
Det var 1. september i fjor at mannen fra Haugalandet i Rogaland ble pågrepet, siktet for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs på Karmøy i mai 1995. Hun hadde kvelden før vært på en sammenkomst for ungdom å bedehuset på Avaldsnes før hun rundt klokka 23 haiket inn til Kopervik sentrum.
En snau halvtime senere er det ikke flere kjente observasjoner av henne før hun morgenen etter ble funnet ille tilredt ved et beiteområde ved Gamle Sundvei på Karmøy – drept, åpenbart utsatt for stump vold og hadde blitt utsatt for en seksualforbrytelse, ifølge Karmsund herredsretts dom fra 1997.
Senere har det kommet fram at politiet har funnet DNA på strømpebuksen til Birgitte Tengs som de mener knytter 52-åringen til drapet. Sør-Rogaland tingrett har tidligere skrevet i en fengslingskjennelse at funnet samsvarer med den mannlige kjønnsmarkøren fra den siktede.
Hendelsene som kan bli trukket fram i Tengs-rettssaken: – Vi hylte alt vi kunne, og løp mot sykehuset
Rettssak om to uker
Saken er foreløpig berammet til å starte enten 31. oktober eller 14. november i Haugaland og Sunnhordland tingrett i Haugesund tinghus. Retten har satt av hele 14 uker til hovedforhandlingen, hvilket tilsier at den etter planen ikke blir tatt opp til doms før i februar neste år.
Mannen er også siktet for drapet på Tina Jørgensen i 2000. I den saken er det foreløpig ikke tatt ut tiltale.
Opprinnelig ble fetteren til Birgitte Tengs dømt i tingretten for å ha drept jenta. Det skjedde i 1997, men året etter ble han frikjent i lagmannsretten. I den sivile delen av saken ble han imidlertid dømt til å betale erstatning på 100.000 kroner til foreldrene til Birgitte Tengs. Kravet er ettergitt, men denne dommen står fremdeles ved lag.
Omfattende sak
Politiet har mottatt over 2.200 tips etter at etterforskningen ble gjenåpnet rett over nyttår i 2017.
Etterforskerne har avhørt rundt 300 vitner, hvorav flere er nye i saken, og det er gjort en lang rekke nye analyser og undersøkelser av biologisk materiale fra klærne til Birgitte Tengs etter at hun ble drept.
Det er produsert en stor mengde etterforskningsdokumenter i saken, og bare uker før politiet sendte over sin innstilling til statsadvokaten mottok forsvarerne 5,5 millioner filer med etterforskningsmateriale. Det opprinnelig teamet på to advokater måtte da styrkes til tre.
Les flere saker
Tengs-avgjørelse kommer mandag
Forsvarer for Tengs-siktede: – Fetteren kan bli sentral igjen
NRK: Politiet har avsluttet etterforskningen av drapet på Tina Jørgensen
Tengs-siktedes forsvarer vil ikke ha avhørsekspert som sakkyndig