NETTMØTE: Skattemeldingen til lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende ble sendt ut mellom 16. mars og 7. april. Men selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt er den ikke ferdigutfylt. Du må selvsjekke at opplysningene stemmer og fylle ut det som mangler, slik at du betaler riktig skatt.

2020 har vært et annerledes-år. Korona kan ha påvirket privatøkonomien, noe som igjen påvirker skatten. Endring i inntekt, færre reiser til arbeidsplassen, lavere lånerenter, forskjellige utbetalere av lønn og ytelser er eksempler på forhold som kan ha noe å si:

– Mange er flinke til å justere skattekortet gjennom året når de får økonomiske endringer, men ikke alle gjør det. Det er lurt å sjekke skattemeldingen nøye nå, blant annet for å sikre at du ikke ender opp med å ha betalt for mye, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Still dine spørsmål her

Vi i Haugesunds Avis gir deg nå muligheten til å stille dine spørsmål om skattemeldingen direkte til Skatteetatens veiledere. Skattejuristene Simen Longva og Ali Talovic fra Skatteetaten er klar for å hjelpe deg.

Send inn ditt spørsmål i skjemaet under. Frist for å stille spørsmål er ut denne uken, altså uke 15. Veilederne svarer i starten av uke 16, og alle spørsmål og svar kommer deretter på h-avis.no.

Når kommer skatteoppgjøret?

Fristen for å levere skattemeldingen for inntektsåret 2020 er 30. april. De fleste får deretter skatteoppgjøret sitt i april, mai og juni. Har du restskatt, får du betalingskrav først etter sommeren.

– Leverer du og eventuell ektefelle den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Det er likevel ikke en garanti for at du får skatteoppgjøret tidlig, for eksempel hvis din skattemelding blir tatt ut til kontroll.

– Dersom du ikke leverer skattemeldingen, men lar den blir levert automatisk ved fristen, får du skatteoppgjøret tidligst i juni. Får du skattemeldingen din på papir og benytter deg av leveringsfritak, kommer skatteoppgjøret i august, forklarer skattedirektøren.

Og husk, forhåndsutfylt ikke er ferdigutfylt:

Du skal kontrollere at alt er riktig, og fyll ut det som eventuelt mangler. Du må endre hvis noe er feil eller legge til om det er noe som ikke er forhåndsutfylt, som ekstra inntekter eller fradrag, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.