Vi går ca. 100 meter vestover fra det tidligere Granlund samfunnshus på Eikeland (nå Eikeland Båt- og snekkerverkstad AS). Etter en høyresving ser vi skiltet Storavatnet rundt 5,3 km.

Vi følger først en godt synlig og merket sti gjennom skogen og går over en gjerdeklyver før vi kommer til en traktorveg. Der tar vi til venstre. Litt etter krysser denne en ny traktorveg ved et leskur for sau og lam.

Her går vi til venstre gjennom ei stor grind, og går nordover det såkalte Eikelandsneset til vi ser skiltet Tursti.

Der tar vi til venstre inn på stien, og litt etter ser vi Storavatnet og kommer til ei gangbru der det er fin utsikt mot vannet.

Etter ca. 100 meter ser vi skiltet Rolegehavn og får utsikt til Lambeidvågen og mot Slettene friluftsområde.

Ekstra fint er det å fortsette 100 meter og å gå noen meter ned til Storavatnet. Der er det fin utsikt mot Vassøy, den største av øyene i vannet. Like etter kommer vi til en gjerdeklyver, og vi går litt oppover i skogen.

Etter 2,1 km fra turstart går stien gjennom et område der Sveio turlag etter stormen Nina betalte profesjonelle skogsarbeidere for å få ryddet rotveltede og farlige trær bort fra stien.

Deretter går stien litt bratt ned mot Klubbane og Stemmen der det er ei lita bru over bekken som renner ut i Lambeidvågen/ Bømlafjorden.

Flere steder ser vi sjøen på høyre og Storavatnet på venstre side. Vi følger stien videre langs vannet frem til Vassbotn, mest kjent som Bakkabråtet blant bygdefolk.

Bak haugen på venstre side av stien er det et lite svaberg der det er fint å ta et bad i vannet.

Etter 200 meter kommer vi til en grusveg der vi ved skiltet Nedre Økland og tar til venstre for å komme tilbake til hovedvegen.

Går vi til høyre kommer vi til Slettene friluftsområde. Vi følger grusvegen forbi bebyggelsen på Nedre Økland og får fin utsikt over Bømlo og Bømlafjorden i vest, mot Siggjo og mot Stord.

Ved et vegskille tar vi til venstre, og snart er vi på nede på hovedvegen ved et busskur og skiltene Slettene 0,8 km og Storavatnet rundt.

Vi går til venstre og følger Mjånesvegen oppover Mjånesbrekka.

Når vi kommer til vegkrysset ved ei stor, grå løe, tar vi til venstre og er snart tilbake til bilene ved Eikeland.

Bli med Haugesund Turistforening på tur hit onsdag 4. mai. Oppmøte ved Auklandshamn skule kl. 17.30. Les mer og meld deg på: haugesund.dnt.no/aktiviteter

Turfakta

VARIGHET: Gangtid ca. 1,5 timer

TILKOMST: Vi tar av fra E39 ved Rød, og kjører ca. 6,5 km til Eikeland/Auklandshamn

PARKERING: Ved tidligere Granlund samfunnshus, eller 100 meter vest, ved Auklandshamn bedehus eller P-plass Slettene friluftsområde

KART: Turkart Sveio 1:50 000

MERKING/SKILTING: Skiltet og merket sti og traktorveg