Spretten ambassadør for friluftslivet

Inviterer til årsmøte: I denne lavvoen inviterer ordfører og friluftslivsambassadør Liv Kari Eskeland til årsmøte i Friluftsrådet Vest.  12 kommuner er med i samarbeidet. De kan stille med tre personer hver og kan vente seg en varm velkomst.  Foto: Truls Horvei

Inviterer til årsmøte: I denne lavvoen inviterer ordfører og friluftslivsambassadør Liv Kari Eskeland til årsmøte i Friluftsrådet Vest. 12 kommuner er med i samarbeidet. De kan stille med tre personer hver og kan vente seg en varm velkomst. Foto: Truls Horvei

Artikkelen er over 3 år gammel

Hun har bedt flere ordførere om å gå. Nå etablerer hun en egen ambassade på Stord og er i full gang med å åpne konsulater i flere kommuner i Sunnhordland.

DEL

STORD: Liv Kari Eskeland er sannsynligvis en av de mest spretne ordførerne i landet. Flere ordførere satte trolig kaffen i halsen da hun i en kronikk i Kommunal rapport ba flere ordførere om å gå.
Hun trykket tydeligvis på en nerve der. Halvparten av landets ordførere går eller trimmer nemlig mindre enn en gang i uken, ifølge en undersøkelse gjengitt i Kommunal Rapport. En av ti blir syke av ordførerjobben og 43 prosent opplever ordførerjobben som slitsom.
 

– Det er for galt, mener Liv Kari Eskeland.


– Vi som ordførere skal være forbilder og vise vei i bruk av naturen vår, sier damen som er norsk friluftsambassadør og styremedlem i Friluftsrådenes Landsforbund.

Åpner ambassade i morgen

I morgen åpner hun ambassade på Stord. Den ligger i en gapahuk i Skjepåsen. Da avholder også de tolv kommunene i Friluftsrådet Vest årsmøte der og ambassadør Liv Kari Eskeland avduker ambassadeskiltet i samme anledning.


Nylig åpnet ambassadøren konsulat i Sveio. 17. april står Etne for tur. Etne har sagt ja til å ha et konsulat under friluftsambassadørens vinger. Målet for Liv Kari Eskeland er å opprette konsulater i alle Sunnhordlandskommunene.
 

– Vi har et eldorado av skjulte perler på hele Vestlandet. Fra Kvinnherad og breen til de ytterste holmene ved havet med fiskeplasser og fine viker. Vi kan traske fra sjøen, oppover langs elvene og opp til fjellet. Vi har så utrolig mye natur å ta av, sier Eskeland og legger til:


– Det er mye sjelebot og vakkert i denne landsdelen.

Skal utfordre

Som ambassadør for Friluftslivets år oppfordrer hun alle til å ta turen ut i naturen og delta i forhold til det den enkelte er i stand til.


– Naturen skal utfordre oss. Det skal ikke være det samme som å gå på stuegolvet. Dessuten er det helt gratis og gjør godt for kropp og sjel.

Allemannsretten

Eskeland sier at mange områder og turveier nå er tilrettelagt for bevegelseshemmede. I dette ligger også økt tilgjengelighet for de med barnevogner.


Hun mener også vi må være glade for at allemannsretten står så sterkt i Norge og at vi har et hav av områder å bevege oss i. (se sak på en av de andre sidene).
Friluftsrådet har informasjon om allemannsretten som et prioritert felt i år. Ikke minst informasjon til utlendinger om hvordan de kan bruke naturen.


Få land gir folk en så stor frihet til å bruke utmark, strandområder og naturen generelt som Norge.

– Det er viktig at vi inviterer andre med ut i naturen. Gi en opplevelse uten press og stress og roe ned med en god samtale. Friluftslivet er en viktig del av vår kultur, integrering og omdømmebygging, sier hun.

Formidabel innsats

Liv Kari Eskeland roser de mange lagene og organisasjonene som tar et tak for naturen vår.


Ikke minst mener hun de lokale turlagene har gjort en formidabel innsats med å merke turløyper grønne, blå og røde utifra hvor krevende de er.
I tillegg roser hun den store dugnadsånden for å ta vare på friluftsområdene våre.

Artikkeltags