POLITIKK: Stortinget ber politiet etterforske om Hege Haukeland Liadal (Ap) har misbruk ordningen for reiseoppgjør. Partileder Jonas Gahr Støre sier saken er alvorlig.

– Vi har gått igjennom denne alvorlige saken. Vi ber nå politiet sette i gang etterforskning for å få klarlagt hva som har skjedd. Vi vil da også få vite om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier direktør Marianne Andreassen ved Stortinget.

Stortinget leverte anmeldelsen til Oslo politidistrikt torsdag. Liadal er orientert om anmeldelsen.

Les også: Vi vet at feil skjedde, men må vite hvorfor

Les også: Mohn om Liadal: – Usikker på hvor stor skadeeffekten blir

Liadal har selv lagt ut denne meldingen på Facebook i kveld:

 

– Viktig at vi reagerer

– Vi er avhengige av tilliten fra våre velgere, og den må hver enkelt stortingsrepresentant gjøre seg fortjent til. Det er viktig at vi reagerer når det ser ut til at noen kan ha misbrukt ordningene, sier stortingspresident Tone W. Trøen (H).

– Dette er en alvorlig sak, uansett om dette er gjort bevisst eller ikke. Jeg har forståelse for at Stortinget har bedt politiet etterforske saken videre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi folkevalgte er avhengige av tillit fra velgerne. Ordningen med reiseregninger bygger på tillit mellom representanter og Stortinget, og brudd på regelverket er uakseptabelt. Dette er nå en politisak, og vi må nå avvente politiets etterforskning, sier han.

Saken fortsetter under bildet

En halv million

Fra januar 2017 til oktober 2018 leverte Liadal reiseregninger for en halv million kroner til Stortinget. Aftenposten avslørte tirsdag at hun krevde over 60.000 kroner for reiser der hun befant seg et annet sted enn det hun oppga.

Liadal har samtidig konsekvent ført for mange kilometer mellom Oslo og hjembyen Haugesund. Hun sier hun alltid har trodd at det var 60 mil mellom byene, og at hun har rundet av nedover. Den faktiske avstanden er snaut 46 mil.

Les også: – Forstår at folk er sinte og skuffet, men dette blir for mye

Erkjenner feilen

Ap-representanten har erkjent at hun har levert reiseregninger for reiser hun aldri har vært på.

Hun forklarer det delvis med at planlagte reiser er blitt avlyst, og at hun har levert regninger på feil datoer. Hun legger til at det kan være vanskelig å forstå reiseregningssystemet, og at «det er ikke alt som er like åpenbart alltid»

Liadal landet torsdag morgen på Gardermoen etter å ha vært på delegasjonsreise til et møte i Den interparlamentariske union (IPU) i Qatar. Derfra dro hun videre til Oslo og Stortinget, der hun måtte forklare seg til Stortingets administrasjon.

Les også: Stortinget gjør ytterligere innstramminger i reglene for reiseregninger og diett