Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget gjør ytterligere innstramminger i reglene for reiseregninger og diett

Artikkelen er over 2 år gammel

I kjølvannet av flere saker om misbruk av Stortingets regler for reiseregninger har presidentskapet besluttet å skjerpe reglene ytterligere.

En av de nye reglene er at det skal være større offentlighet rundt delegasjons- og komitéreiser Stortinget foretar. Kostnader, reisemål, dato og tid, rammer og formål med reisen vil bli offentliggjort på Stortingets nettsider.

– I tillegg har vi blant annet besluttet at en reise som skal dekkes av Stortinget, i hovedsak skal være tjenesterelatert, og at dersom en reise kombineres med private forhold, skal dette redegjøres tydelig for i kommentarfeltet, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) til NTB.

– Vi gjør også en innskrenkning på pendlerdiett som betyr at representanter som bor i pendlerleilighet med familien, i framtiden ikke kan be om pendlerdiett når de er her i Oslo, sier Trøen.

I plenum

Reglene kommer i form av en innstilling til Stortinget fra presidentskapet, som ble levert onsdag. Endringene som gjelder pendlerdiett og at reiser skal ha tjenesteformål, krever endring i stortingsgodtgjørelsesloven og må godkjennes av Stortinget i plenum.

Trøen understreker at regelendringene ikke kommer som direkte konsekvens av den seneste saken om Ap-representant Hege Haukeland Liadal, som Aftenposten har avslørt at har fått utbetalt 60.000 kroner hun ikke skulle fått.

– De kommer som følge av en lengre pågående gjennomgang vi har hatt av regelverket, sier Trøen.

Onsdag morgen kunngjorde Liadal selv at hun midlertidig trekker seg fra vervene hun innehar i Arbeiderpartiet.

Flere saker

De nye reglene kommer i tillegg til innskjerpingen som skjedde 1. januar. Da ble det innført et dokumentasjonskrav som innebærer at en reiseregning ikke blir dekket hvis representanten ikke dokumenterer hvem de har møtt, hvor de har vært og formålet med reisen.

Den innskjerpingen skjedde i kjølvannet av saken om Frp-representant Mazyar Keshvari, som er under politietterforskning og siktet for grovt bedrageri i forbindelse med innlevering av reiseregninger.

Aftenposten skrev 17. oktober i fjor at han hadde levert udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner, og at 36.000 kroner av dette var for tidspunkter avisen kunne dokumentere at han hadde vært i hjembyen Oslo. Avsløringene førte til at Keshvari ble anmeldt av Stortingets administrasjon.

Liadal er foreløpig ikke anmeldt, men Stortingets administrasjon er i gang med prosessen med å vurdere hvilken konsekvens reiseregningssaken skal få.

Jussprofessor Hans F. Marthinussen sier onsdag til Aftenposten at det ikke er tvil om at saken bør havne i politiets hender, og sammenligner den med Keshvari-saken.

Ingen attestering

Regelendringene er i tråd med de Revisorforeningen tok til orde for etter Aftenpostens avsløring av Liadal-saken.

– For det første bør det legge inn en rubrikk i systemet der representantene må svare ja eller nei på hvorvidt reisen også har hatt noen form for privat karakter. Hvis ja, må man da begrunne videre hvorfor disse kostnadene anses som stortingsrelevant, sa Hanstad til Aftenposten tidligere onsdag.

Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes foreslo at man i tillegg burde ta en ny vurdering av forslaget om å gjeninnføre attestering av reiseregninger. Trøen sier til NTB at dette ikke er noe presidentskapet ønsker i denne omgang.

– Vi har vurdert det ettersom det ofte dukker opp i diskusjonen rundt disse reglene. Men det man må huske på er at folkevalgte ikke er ansatt. Det er et tillitsverv, og stortingsrepresentantene må selv vurdere hvordan de skal skjøtte vervet på en måte som er riktig overfor velgerne sine, sier hun

Kommentarer til denne saken