Det er skjebnetid for toppserieframtida til Avaldsnes. Etter tre sluttspillkamper har de bare ett poeng. Fire kamper gjenstår. Tre av dem er hjemme på Skeie, befolkningen har dermed god anledning for å vise at vi fortsatt ønsker et kvinnelig topplag på Haugalandet.

Søndag er det TIL2020 som kommer på besøk fra Tromsø. Dette er antakelig et av lagene John Arne Riises lag må beseire for å ha et realistisk håp om berge plassen i Toppserien.

Satsingen på elitefotball i Avaldsnes står det stor respekt av. Med guts og både økonomisk og sportslig vilje til å satse hardt, var klubben forut for sin tid når det gjaldt å hente internasjonale stjerner til norsk kvinnefotball.

Nå er verden en annen og en liten klubb kan vanskelig vinne fram på denne måten. De internasjonale storklubbene i verden er med, og publikumsinteressen har eksplodert i land etter land. Der Norge var et foregangsland, sliter vi nå med å henge med. Den utviklingen er prinsipielt naturlig og positiv – men opplevelser som Champions League-kampene mellom Avaldsnes og Ada Hegerbergs Lyon er det ikke sikkert vi får igjen.

Likevel: Er det noen som har vist at det går an å drømme stort selv om forutsetningene ikke er ideelle, er det Avaldsnes. Samtidig har klubben tatt grep for å tilpasse seg en helt annen konkurransesituasjon. Det er satset mer på lokal utvikling, og unge fremadstormende spillere har fått mer tillit og ansvar.

Vi må også nevne trener John Arne Riise. Det var en signering som nok fikk folk til å heve øyenbrynene av forskjellige årsaker. De sportslige resultatene har vært moderate, men vi ser utvikling. Og måten en av Norges største fotballstjerner gjennom tidene har lagt hjertet sitt i en liten klubb på Karmøy, det har vært imponerende og fint å se.

Derfor håper og tror vi Avaldsnes har hele regionen i ryggen i de siste, avgjørende kampene. De fortjener inderlig sjansen til å fortsette transformasjonen og utviklingen i Toppserien. Et nedrykk kan være vanskelig å reise seg fra; så det må ses oppover.

FKH har også viktig kamp i helgen. Med seier hjemme mot Odd kan nedrykksfrykt legges bort for godt – og vi kan heller regne på hva som skal til for å passere Viking, igjen. Med tålmodig, nøktern og god jobbing har FKH snudd sesongen etter en tøff start. Det står det respekt for.

For å toppe elite-helgen på Haugalandet, sender vi både gratulasjoner og lykkeønskninger til volleyballherrene på Torvastad som søndag spiller historiens første eliteseriekamp i Torvastad Arena. Herlig!