(Nettavisen): - Slutt på lave strømpriser for i år, slo bransjeavisen Europower fast på torsdag, og kunne fortelle at Sør-Norge trolig har sett strømpriser under én krone (uten avgifter) for siste gang i år.

Høyere strømforbruk og lavere produksjon av blant annet uregulerbar elvekraft gjør at prisene nå sendes opp på europeisk nivå. Det skjer etter en måneds tid med forholdsvis lave priser.

At temperaturene på høyfjellet nå ligger stabilt på minussiden, fører også til at høyfjellsmagasinene ikke vil fylle seg opp særlig på denne siden av vintermånedene.

Samtidig er markedene igjen i høyspenn, og reagerer nå tydelig på de minste nyheter om værutsikter og utfordringer.

Strømprisen stiger - i helga

De siste månedene har det vært en klart tendens til at strømprisene har gått betydelig ned i helgene, fordi lavere forbruk har presset ned prisene.

Slik er det derimot ikke denne helgen, godt hjulpet av at svenskene begrenser sin vannkraftproduksjon

Strømbørsen Nordpool melder at strømprisen lørdag stiger ytterligere, etter at strømprisen allerede har doblet seg to dager på rad.

Gjennomsnittsprisen i Sør-Norge blir 2,09 kroner inkludert avgifter. Til sammenligning var den rundt 3 øre forrige lørdag.

Strømprisen i dag og i morgen:

Aller dyrest blir strømmen rundt middagstider da prisen blir hele 2,56 kroner per kWh.

Også i Midt-Norge blir det en betydelig økning i prisen, der man så vidt passerer innslagspunktet for strømstøtte i gjennomsnitt.

Prisen i Nord-Norge holder seg nær uendret fra den siste tiden.


Eksport

Det at magasinfyllingen i norske vannmagasiner igjen ligger nær normalnivåer, fører samtidig til at Norge nå faktisk eksporterer en del strøm i helgene.

Strømkablene til Tyskland, Nederland og Danmark går i morgen for nær full kapasitet hele dagen. Årsaken er ganske enkelt at prisene i disse landene er høyere enn i Norge.

  • England: 11,8 GWh eksport
  • Tyskland: 33,7 GWh eksport
  • Nederland: 15,2 GWh eksport
  • Danmark: 23,7 GWh eksport
  • Sverige (SE3): 22,4 GWh eksport