SIGNERT: Novembermørket i år er svartere enn vi kan huske det har vært noen gang. Det nesten klistrer seg til oss. Seigt og tungt. Mørket henger i leggene våre når vi smetter inn døra i våt vind.

Noen dager er nesten som natt. Da kommer det svarte opp fra bakken, ned fra verdensrommet, og det siver fram fra trær og hav.

Da kan det også snike seg inn i kroppen, i hodet, gjøre tankene mørke. Noen får mørket i hjertet. Jeg har kjent det litt i magen i november. Dette at ting ikke er som de skal være. Det er for mørkt.

Tenn lys.

På Rådhusplassen i Haugesund står julegrana opplyst, men uten energien og varmen surrende stimer av folk gir. Tre tent uten tenning. I en taus tildragelse over våt brustein. Støpsel i kontakt. En administrativ forretning. Bli lys, og det ble lys, et slags. Ingen sang, ingen juletregang. Ingen «jøss, er det deg, det var lenge siden».

Tenn lys.

Finnes Hanne Krogh hvis hun ikke kommer til Haugesund og synger «Deilig er jorden»?

Kommer julestemningen når julegudstjenesten arrangeres på vilkår? Når kirkebenkene ikke er fastmontert i henhold til anbefaling, og folk må avvises i døra, uansett hvor høy og vid den er? Når julekrybben er tom, bites prestene.

Kan svigermor komme på middag? Kan studenten komme hjem? Er det trygt? Hva? Alt?

Når vi kan invitere på fest? Ikke. Nå er det for mye tiltak, på grunn av tiltakene.

Må nissen bruke maske?

Tenn lys.

Vi er ved første søndag i advent. Vi tenner lys. Ja, gjør det.

Det vil komme en vår. Når korona som sprer seg, bare gir mer jordbær.

Og så vil det komme ei ny jul der årets føles fjern. Der vi møtes uten forbehold. Der de snusfornuftige ber folk være forsiktige med alkoholen; ikke minner om å ta sprit både før og etter servering.

Det er denne gangen det er ekstra mørkt. Derfor fikser vi dette. Vi tilpasser oss i år, og de fleste av oss har det godt likevel. Det blir bra. Livet er fremdeles livet, sier direktøren i avisa.

Vi tenner lys i mørket. Da ser vi at det ligger glede i hver krok. Den må finnes, dyrkes og spres. Som alltid. Vi må tvinge mørket ut av hjerte, hode og mage. Løfte blikket. Se de andre. Være nær på avstand. Lyse opp.

Tenn lys.