TROMSØ [Nordlys]: – Sesongen er akkurat startet, men jeg har allerede solgt tester for et sekssifret beløp, sier Rokstad, som i 18 år har bistått nordmenn som ønsker å få utført DNA-tester. Det handler om alt fra personer som ønsker å spore opp slektninger, farskapssaker, og ikke minst utroskap.

– De fleste som tidligere tok kontakt, var menn som ønsket hjelp til å avdekke om kona hadde et utenomekteskapelig forhold. Det er relativt enkelt å få gode treff på sædflekker. Prosessen med å finne kvinnelig DNA, for å påvise at mannen er skyldig, har vært langt mer komplisert. Det siste året har imidlertid dette blitt både enklere og mye rimeligere. Den siste tida har det strømmet på med kvinnelige kunder, sier Rokstad.


Kraftig økning

Tromsø-mannen driver selskapet DNA-test Norge fra hjemmekontoret i boligen på Håpet i Tromsø. Herfra distribuerer han testsett til kunder over hele landet. Prøvene som blir tatt, blir analysert ved et rettsmedisinsk laboratorium i USA.

Ideen oppsto da han arbeidet med sin egen farskapssak.

– Jeg skjønte at dette kunne være god forretning, og etablerte samarbeid med instituttet i USA

– I starten var det mest familiesaker, men etter hvert ble det mer og mer utroskapstester. Våren og julebord-tida er høysesongene, sier han.

– Hva tror du er årsaken til at dette øker?

– Jeg tenker at det handler om endringer i måten vi lever på. Det er flere som er i urolige forhold, og moralnormer har endret seg. Det er den generelle samfunnsutviklingen som ligger bak, tenker jeg.

Henvist av fastlege

– Testene du selger kan få dramatiske konsekvenser for menneskene som bestiller dem. Hva tenker du om det?

– Dersom man tar skrittet, og utsetter partneren for en slik test, har man en sterk mistanke. Det er en stor belastning å gå rundt og mistenke at den man er glad i er utro. Dette er en måte å få visshet på. Det kan være mange årsaker til at et forhold skranter, og det trenger selvsagt ikke å handle om utroskap. Å fjerne den mistanken kan gjøre det lettere å komme videre, og kanskje identifisere det virkelige problemet, sier Rokstad.

– Kunder har fortalt meg om hvor vondt de har hatt det ved å leve i et forhold med en slik mistanke hengende over seg. For en ble det så ulevelig at hun tok det opp med fastlegen. Legen fortalte henne om muligheten for å gjøre en test, og deretter tok hun kontakt med meg, forteller Rokstad.

Denne saken er hentet fra Nordlys