HAUGESUND: Informasjonsdirektør Thor-Christian Haugland i Sparebank 1 SR-Bank vet om seks kunder som har hver har tapt mellom 150 og 250.000 tusen kroner. Svindlerne har god kjennskap til det norske bankvesenet og hvordan norske nettbanker fungerer. 

– Vi tror dette bare er toppen av isfjellet, fordi vi ser at det bare i løpet av desember måned er gjennomført 150 transaksjoner fra vår bank til konti som er brukt i forbindelse med bitcoin-svindel. Derfor tror vi at folk er svindlet uten at de sjøl vet om det ennå, sier Haugland til Haugesunds Avis.

Han tror omfanget er mye større og at kunder i andre banker også er rammet. De som er svindlet er gjennomgående folk mellom 40 til 60 år med solid økonomi.

– De lar seg lokke av en potensiell stor gevinst, sier Haugland.

Framgangsmåten

Svindlerne sender først en epost skrevet på norsk, der de inviterer til å investere i bitcoin. Samtidig ber de kundene svare på eposten og oppgi navn og telefonnummer.

Da går det ikke lang tid før de blir oppringt fra et tysk eller sveitsisk telefonnummer der en høflig person klarer å overtale kunden til å investere mellom 20–30.000 kroner i bitcoins. Svindlerne sier de representerer Greenfields Capital.

Noen dager senere ringer personen tilbake og forteller at verdien på bitcoininvesteringen har steget med ca. 20 prosent. Kunden får så tilbud om å kjøpe for mellom 150.000 til 250.000 kroner, til samme kurs som sist, men det haster.

Svindlerne tilbyr seg å ordne alt det praktiske og overtaler kunden til å gi ham tilgang til nettbanken via kodebrikken eller BankID. Mens svindlerne snakker med kunden tapper de kontoen og overfører pengene som en straksbetaling til en annen norsk bank der pengene umiddelbart overføres til en bitcoin-konto. Kunden får aldri tilgang til den digitale nøkkelen som gi tilgang til den digitale valutaen.

Overførte 490.000

– Vi tror det er mange som har overført penger til svindlerne, men som ennå ikke er oppringt og bedt om å investere mer. Det er derfor vi nå går ut og advarer mot denne svindelen, sier Haugland.

I ett av tilfellene SR-Bank kjenner til ble en kunde oppringt. Han ga svindlerne tilgang til nettbanken. Der fikk svindlerne full oversikt over mannens kontoer. Blant annet kunne de se at han hadde et kredittkort med et tak på 500.000 kroner. Svindlerne overførte da 490.000 fra kredittkortet til en bitcoin-konto.

– Etter at mannen hadde snakket med svindlerne, gikk han inn i nettbanken igjen. Da oppdaget han at det var 490.000 kroner på veg ut av kredittkort-kontoen. Han tok da umiddelbart kontakt med oss, og vi fikk stoppet transaksjonen, forteller Haugland.

Det var NRK Rogaland som først omtalte saken.