Gå til sidens hovedinnhold

Ta vare på ungene. De er viktigere enn all verdens medaljer.

Denne uken har der vært mye støy rundt Haugesund Turnforening. Denne støyen bør være en viktig påminnelse til alle som er involvert i barne- og ungdomsidrett.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Våren 2019 sto et foreldrepar fram i Haugesunds Avis og fortalte om hvordan de opplevde at deres 14 år gamle datter ble utestengt fra Haugesund Turnforening.

Mandag publiserte TV 2 dokumentaren «Når idretten svikter» i serien «Norge bak fasaden». Der sto 21-årige Hanna Hetland fra Haugesund fram med sin historie. Og nok en gang er det Haugesund Turnforening som kommer dårlig ut.

Og ifølge TV 2-dokumentaren er Hetland langt fra den eneste som har lignende opplevelser i Haugesund Turnforening.

Les også

Hanna (21) fronter kritikk mot Haugesund Turnforening i TV 2-dokumentar: – Det er mange som er redde for å stå fram

Historien om Hanna Hetland er så grov at man nesten ikke kan tro det er sant. En trener som henger renneløkker i ribbeveggen som en trussel og kaller barn for feite, har selvsagt ingenting i idretten å gjøre.

Dette er uten tvil klubbens ansvar. Haugesund Turnforening har forklart til Haugesunds Avis at dette handler om klubbens RG-miljø. Og at det handler om et miljø der man over tid har hentet inn trenerkrefter fra Øst-Europa. Dette er trenerkrefter som har en helt annen kultur og bakgrunn. Trenerkrefter som sannsynligvis selv har blitt trent på samme måte. Trenerkrefter man ikke kan ansette uten at man følger tett opp og sørger for at ting foregår på en måte som er greit, også i norsk idrett.

Men at en eller flere trenere kunne holde på slik, uten at turnforeningens ledelse ante noe som helst, er nesten vanskelig å tro. Det ville i beste fall vitnet om dårlig kontroll. I verste fall ville det handlet om en ledelse som har lukket både øyne og øre. Og om en ledelse som har satt sportslige ambisjoner foran barns psykiske og fysiske helse.

Derfor er det nesten godt å høre at styrelederen nå innrømmer at både foreldre og utøvere har sagt ifra om kritikkverdige forhold. Da handler det om hva de har gjort med bekymringsmeldingene og hvordan de har behandlet dem som har turt å fortelle.

Les også

Hanna (21) har ikke hørt noe fra Haugesund Turnforening etter at hun sto fram med sin historie i TV 2-dokumentar: – Synes det er litt merkelig

Etter først å ha gjemt seg bak pressemeldinger etter TV 2s dokumentar, har Haugesund Turnforening og styreleder Hilde Dalen kommet skikkelig på banen de siste dagene. Det er veldig bra. Nå får man inntrykk av at turnforeningen gir saken det alvoret den fortjener. Da er de nødt til å være synlige, åpne og tydelige. Så får vi håpe at de grepene turnforeningen har gjort og gjør videre skyldes at de virkelig ser behovet for å rydde opp og ikke fordi de føler seg presset til det.

Haugesund Turnforening sier uansett at de ikke visste om hvordan Hetland har blitt behandlet før hun fortalte det til TV 2. Det kan godt være. Men hvis det stemmer er klubben nødt til å komme til bunns i hvorfor. Hva er det med kulturen i klubben som gjør at man ikke tør å fortelle om sånne opplevelser? Hvem og hva er man redde for? Hvordan er varslingsrutinene? Hvordan blir varslere og bekymringsmeldinger behandlet og tatt imot?

Historien om Hanna Hetland er grov. Men det er viktig at vi ikke legger lista for å si ifra om noe er galt ved renneløkker i ribbeveggen.

Hver dag sender vi foreldre tusenvis av barn og ungdom på trening. De aller, aller fleste av dem får et strålende tilbud fra norsk idrett.

Samtidig er det viktig at vi ikke er naive.

Les også

Haugesund Turnforening slettet kommentarer da kritikken haglet som verst på Facebook

Hver dag tar vi voksne beslutninger og sender signaler som påvirker hvordan barn og ungdom har det i idretten sin. Og i livet sitt. For mange av disse ungdommen er idretten det viktigste de har. Og når idretten svikter dem, oppleves det som nettopp det, et svik.

Ta vare på 16-åringen som ikke får bli med venninnene på samling fordi de er bedre enn henne. Ta vare på 14-åringen som ikke får trene med kompisene sine fordi han ikke er like god som dem. Ta vare på 12-åringen som for første gang i sitt liv innser at trenere skiller mellom dem som er gode og dem som ikke er like gode.

Det er ikke sikkert at handlingen i seg selv er gal. På et eller annet tidspunkt er det naturlig at det differensieres, toppes og gjøres forskjell på. De aller beste må være tøffe mentalt. Det må også læres. Men den diskusjonen kan vi ta en annen gang.

Les også

Haugesund Turnforening tar selvkritikk – bekrefter tre varslingssaker

For det handler også om måten det gjøres på. Pass på å fortelle dem hva som skjer, informer, forklar og vær til stede for dem. Og sørg for at foreldrene forstår hva som skjer på trening. Hvorfor det skjer. Da kan de bedre skjønne årsaken til at 14-åringen er lei seg når hun kommer hjem fra trening, men ikke vil snakke om det.

Det er ekstra synd at når noen går over streken, går det fort utover alle. For i Haugesund Turnforening har de fleste medlemmer helt sikkert en strålende og fin idrettshverdag, der de blir tatt vare på av gode trenere og ledere, som garantert gjør en kjempejobb for ungene. Akkurat som ellers i idretten.

Men støyen rundt klubbens RG-miljø er likevel en påminnelse til alle som er involvert i barne- og ungdomsidrett, enten man er ledere, trenere eller foreldre. Ta vare på ungene. De er viktigere enn all verdens medaljer.

Kommentarer til denne saken