Teater og tellekanter

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tor Inge Vormedal reagerer på at koalisjonen, som han for øvrig selv er en del av, setter av midler til prosjektering av et eget bygg for Haugesund teater. Her kommer en kommentar på hans leserinnlegg i Haugesunds Avis om denne saken.

Haugesund teater ble etablert i 1986, og har gjennom 35 år produsert omkring 275 ulike forestillinger til glede for mange mennesker i både byen og regionen vår. Som Haugesundere bør vi være rimelig stolt over at vi huser ett av landets i overkant av 20 institusjonsteater. Teateret er finansiert som et spleiselag mellom stat, fylke og kommune. Det er ingen selvfølge at en by på vår størrelse har fått en slik gave. Og det bør vi ta vare på.

Vormedal er enig i at det er flott at Haugesund har et eget offentlig finansiert teater. Men han er kritisk til at teateret trenger egne lokaler og mener at vi allerede har optimale lokaler i byens konserthus Festiviteten. Her har for øvrig teateret vært fast leietaker i mange år fram til de tidligere i år valgte å inngå en lengre leieavtale i E-verket på kaien.

Teateret sin tilbakemelding til oss folkevalgte er at det generelt er krevende å være leietaker. Ikke bare praktisk og produksjonsmessig, men kanskje aller mest med tanke på å skape stabilitet og bygge relasjoner mellom teateret og publikum. Det sistnevnte har nok vært spesielt krevende i alle de årene teateret har vært fast leietaker nettopp i Festiviteten.

På lik linje med Haugesund Teater er Festiviteten en svært viktig bidragsyter til kulturlivet i Haugesund. Det må vi ta vare på.

Likevel har disse to kulturinstitusjonene ganske ulike samfunnsoppdrag.

Festiviteten er byens og regionens hus for et bredt spekter av kulturopplevelser. Alt ifra konserter, stand- up, foredrag, dans, musikaler, diverse underholdningsshow. I tillegg til teater.

Haugesund Teater er en del av det frie kunst og kulturfeltet. Det skal først og fremst levere scenekunst av høy kvalitet. Ta pulsen på samtiden. Ha kunstnerisk frihet til å underholde, utfordre og kritisere det etablerte. Det er nok vanskelig å rendyrke dette oppdraget dersom det samtidig skal konkurrere med mer kommersielle konsept som for eksempel «Løye fra London», Bjørn Eidsvåg eller Mamma Mia.

Og her er vi inne på en annen kritisk faktor for teaterets framtid;

Tellekantene.

For Vormedal gjør som mange andre politikere. Han teller;
Antall forestillinger, antall solgte billetter, antall publikummere per forestilling, nivå på statlig subsidiering, lønnskostnader mv.

Men teater er ikke hyllevare, og valutaen er ikke bare penger.

Om man likevel skal sette seg ned og regne på dette, så er det imidlertid vel så viktig å snu spørsmålet: Vil teateret få økt «omsetning», flere besøk og en sterkere merkevare av å bli tvunget til å leie i Festiviteten?

Jeg tror ikke det.

Etter at Haugesund teater har prøvd ut andre lokaliteter for sine forestillinger, har publikum fått oppleve suksesser som for eksempel «En midtsommersnatt drøm» på Tønneloftet, «Kafka på NAV» på E-verket og «Ubåt» på byscenen. Samtlige av disse er forestillinger med høy kunstnerisk kvalitet. Jeg tviler på at de ville gitt den samme teateropplevelsen i byens konserthus. Ikke fordi det er noe galt med Festiviteten. Men fordi denne type forestillinger har en helt annen scenografi og krever en annen intimitet og nærkontakt med publikum. Dette oppnår du ikke like lett i en stor sal med over 500 seter.

Det betyr ikke at Festiviteten ikke egner seg til teater. Salen egner seg nok glimrende til store oppsetninger med høyt antall publikummere.

Likevel vil nok teateret i sitt hverdagslige virke i en mellomstor regionsby, ha større potensial til å vokse og utfolde seg i sin fulle prakt, dersom de har sitt eget hus.

Haugesund teater er faktisk det eneste av de offentlig finansierte institusjonsteatrene som per i dag står uten eget bygg.

Hvis Vormedal mener at teateret vårt skal ha livets rett, så bør han også være opptatt av å gi dem rom til å gjøre det de er her for. Skape, utfordre og begeistre. Uttrykke seg på egne premisser. Gi noe tilbake til byen.

Til glede for mange.
Også for Vormedal.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken