Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen til Lunch!

Artikkelen er over 6 år gammel

Tenk deg et kontorlandskap og se for deg kranglefanten Kjell. Samt en rekke bipersoner. Da har du tegneserien Lunch.

TEGNESERIER: Hvis du er opptatt av tegneserier, har du ganske sikkert støtt på Lunch. Den går i Dagbladet, i Stavanger Aftenblad, Dagens Næringsliv og mange andre norske aviser. Daglig leverer tegneserieskaper Børge Lund striper til 80–90 publiseringssteder. Det kan være alt fra interne bedriftsblad til Ekstra Bladet i Danmark.
– Hva synes du om på havne i Haugesunds Avis?
– Det er ekstra stas og er nedslagsfeltet til hjembygda mi Sauda. Jeg har jo lenge håpet at Avisen skal trykke tegneserien min. Godt at det ble en ordning på det, forteller Lund på telefon fra Stavanger.
 

Går på jobb og tegner

Der jobber den tidligere industridesigneren i kontorfellesskap. Etter at han fikk en glidende overgang til å bli tegneserieforfatter på heltid, prøvde han seg med hjemmekontor.
– En katastrofe. Det holdt i to måneder. Jeg måtte tilbake der jeg trivdes og kunne fortsette litt som før. Jeg går på jobb, tegner og drar hjem igjen, forteller Lund.
Selve kontorfellesskapet er stedet der handlingen i Lunch foregår. En høyst gjenkjennelig arena hvor mye kan gå galt, og humor oppstår. Hovedpersonen i Lunch er Kjell. Litt av vekst og stor kranglefant.
– Kjell er en kverulant. Han er sand i maskineriet og selvopptatt. For min del er han den kreative kraften i tegneserien.
– Han har en kontrast i Nico?
– Kroppslig er Nico en kontrast, en designertype som elsker Apple, forteller Børge Lund.
Nico er alltid svartkledd. Minimalist og kan gå på veggene hvis noen snakker nedsettende om iPhonen hans. En annen viktig karakter er Thorsen; mellomleder med skjegg. Han holder hjulene i sving.

Realisme i bunn

– En viktig egenskap i en bedrift og tegneserie. Alt er ikke bare galskap. Det må være en viss realisme i bunn. Leseren skal tro på det som skjer, forklarer Lund. Bache er selveste sjefen. Lund har aldri gitt ham tittelen adm. direktør, men det er det han er.
– Han sitter på toppen. Over seg har han en konsernledelse som aldri er personifisert. Bache er en fin kontrast til de andre og helt på jordet når det gjelder det tekniske, sier Lund.
– Hva driver bedriften med?
– Jeg har ikke avslørt bransjen, og har heller ikke tenkt å gjøre det, sier Lund.
Å jobbe på kontor er omtrent likt over alt. Han får stadig tilbakemeldinger på Facebook og Twitter. Siden 2011 har han vært heltidstegner. Bladet Lunch kommer ut åtte ganger i året, pluss julehefte og egen bok.

Underholdende

– Vi tar inn Lunch fordi det er en underholdende tegneserie med voksende popularitet. Ekstra kjekt at den er skapt og lages av Børge Lund, som har lokal tilknytning. Uavhengig av det, velger vi Lunch fordi serien gir et skarpt og kreativt bilde på hverdagslige situasjoner og relasjoner. Gjenkjennelig, med en fin blanding av humor og alvor, sier konst. ansvarlig redaktør Arnstein Olaisen. Tegneserier hører hjemme i en avis, mener han.
– Humoren de bringer inn i spaltene er også en fin motvekt til en del av det andre stoffet.

Kommentarer til denne saken