Inngikk veddemål for 18 år siden: Nå må redaktøren gå 500 kilometer

Redaktør for Telemarksavisa, Ove Mellingen, skal snart begi seg ut på den 500 kilometer lange strekningne fra Bergen til Skien. Alt grunnet et 18 år gammelt veddemål.

Redaktør for Telemarksavisa, Ove Mellingen, skal snart begi seg ut på den 500 kilometer lange strekningne fra Bergen til Skien. Alt grunnet et 18 år gammelt veddemål. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Redaktør for Telemarksavisa, Ove Mellingen, vant veddemål. Premien er en 500 kilometer lang seierstur fra Bergen til Skien, via Odda/Røldal og over Haukelifjell.

DEL

Landet rundtDet er krigen om opplagstall som sakens kjerne. Bergenser og redaktør for Telemarksavisa (TA), Ove Mellingen, kom i år 2000 med et modig utsagn, skriver BA.

– Det hele startet for 18 år siden. Da var konkurrenten vår Varden veldig mye større enn oss i TA. Jeg sa da i ungdommelig overmot at dersom vi noensinne ble større enn Varden så skulle jeg gå fra Bergen til Skien.

– Lite visste jeg den gang at det ville bli en realitet. Tall fra 2017 viste at vi har et opplagstall på 18 787, hvilket er 100 mer enn Varden.

– Vil det komme flere veddemål fra deg?

 – Nei, hvis jeg klarer å gjennomføre dette så skal jeg holde kjeft fremover, sier redaktøren latterfullt, men må deretter la selvinnsikten korrigere seg.

– Men jeg skal aldri si aldri, for jeg kommer jo der jeg kommer fra vet du. Det er ikke så lett for en bergenser å holde kjeft når man har så mye godt på hjertet.

– Hva er så hemmeligheten til oppgangen i opplagstall?

– Vi i TA har en seiersevne og har klart å lage en avis som folk i Telemark setter pris på, sier redaktøren stolt og forteller videre:

– Jeg startet jo i BA hvor jeg jobbet i perioden 1985 til 1993 og må si at jeg lærte mye der av flinke folk som blant annet Kjell Erik Mikkelsen, Dag Bjørndal og Tom Hjertholm. Da jeg kom til Telemark bare gjorde jeg alt det motsatte fra BA, sier en spøkefull Mellingen,

– Nei, nå skal jeg ikke tulle. Etter min mening er ikke folk i Telemark så ulike fra dem i Bergen. Begge steder er man opptatt av idrett, natur med toppturer og båtturer, og selvsagt bompenger.

Visse ting er derimot ulikt, mener Mellingen.

– Bergen er Norges fineste by, men Telemark er Norges fineste fylke. Forskjellen her kontra i BA er at vi skal ikke ha fokus på en by og en kommune, men vi i TA skal prøve å dekke alle Telemarks 18 kommuner.

God trening

– Hvilke forberedelser skal du gjøre før du starter turen?

– Jeg drar faktisk til Belfast på fredag for en to ukers lang ferie, men det vil også bli en god oppladning. Jeg satser på at jeg langs kysten der skal klare å gå et par mil hver dag.

– Jeg tar med meg sekken min og tar det som det kommer, sier Mellingen, som oppfordrer flere til å prøve denne treningsformen:

– Det å gå er fantastisk flott trening. Mye bedre enn nymotens zumba, eller hva det kalles.

Turen, den nærmer seg med stormskritt.

– Jeg starter på Torgallmenningen lørdag 14. juli, og sikter på å være fremme i Skien 16 dager senere.

Får hjelp

Det er ikke en helt uerfaren redaktør som da skal på langtur.

– Jeg har gått to ganger til cupfinalen i Oslo fra Bergen. Det gjorde jeg fordi Odd klarte å komme seg til Cupfinalen i 2000 og i 2014. De vant ikke siste gangen, men det spilte ikke noen rolle. Det viktigste er å gå, mener den spreke bergenseren.

Mellingen skal dog ikke begi seg ut på eventyret helt mutters alene.

– Fra starten i Bergen og hele første dagen skal konsernsjefen i Amedia, Are Stokstad, bli med meg. Så skal også Hans Erik Utne, som er en råtass av dimensjoner, kjøre følgebil bak meg og velge ut rasteplasser til meg. Han er altså ansvarlig for at jeg ikke stryker med på turen, sier bergenseren og legger til:

– Men jeg har invitert alle som vil til å bli med meg å gå. Det er bare koselig det.

– Skal du høre på musikk for å holde motet oppe?

– Nei, jeg hører ikke på musikk, jeg pleier å synge selv, svarer Mellingen kontant og legger skøyeraktig til:

– Jeg har jo en usedvanlig vakker sangstemme, og tenker at den skal jeg bruke til å starte turen med bergenssangen «Eg og laien». Du vet «Vi to er, tjuagutter som du ser», demonstrerer han syngende.

En utfordring

– Hva tror du blir den største utfordringen?

– Den største utfordringen er å unngå skader. Hvis jeg klarer det så skal jeg komme meg ganske langt, men det blir vanskelig hvis jeg får på en smell og vrikker foten for eksempel.

– Har du tro på at du klarer å gjennomføre?

– Det er vel rundt femti prosent sjanse for at jeg klarer å gjennomføre, så ganske realistisk er det.

16 dager fra Bergen til Skien

Ruten blir omtrent som følger: 

Dag 1–14. juli: Bergen-sentrum–Espeland.  

Dag 2–15. juli: Espeland–Gullbotn (over Gullfjellet). 

Dag 3–16. juli: Gullbotn–Tysse–Holmefjord.

Dag 4–17. juli: Holmefjord–Gjermundshavn (ferge).

Dag 5–18. juli: Årsnes–Odda

Dag 6–19. juli: Odda–Røldal

Dag 7–20. juli: Røldal–Haukelitunnelen

Dag 8–21. juli: Haukelitunnelen–Haukeligrend

Dag 9–22. juli: Haukeligrend–Åmot

Dag 10–23. juli: Åmot–Dalen

Dag 11–24. juli: Dalen–Vrådal

Dag 12–25. juli: Vrådal–Tveitsund

Dag 13–26. juli: Tveitsund–8211; Gautefall

Dag 14–27. juli: Gautefall–Drangedal 

Dag 15–28. juli: Drangedal–Kilebygda

Dag 16–29. juli: Kilebygda–Skien

Denne saken er hentet fra BA

Artikkeltags