HAUGESUND: Tiltalte ankom Haugaland og Sunnhordland tingrett i 08.30-tiden mandag morgen. Han ble da kjørt ned i garasjen i en sølvgrå bil.

En time senere var retten satt. Etter å ha oppgitt personalia, fikk han spørsmål av tingrettsdommer Arne Vikse om han erkjenner straffskyld.

Han svarte da «ikke skyldig».

Tiltalte er ikledd en grå hettegenser, og sto med hendene foldet da Vikse leste opp tiltalebeslutningen. Han bekreftet at han er enslig og at han ikke har noen barn. Han oppga lastebilsjåfør som yrke.

Les også

Derfor skriver vi ikke hvem den tiltalte er

– Gruer seg

Gjennom rettssaken sitter han ved siden av sine to forsvarere, Stian Kristensen og Stian Trones Bråstein.

52-åringen ble pågrepet 1. september i fjor, og har sittet i varetekt siden. Han har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Det gjør han fortsatt, sa forsvarer Stian Kristensen på vei inn i rettssalen mandag morgen.

– Så gruer hans seg, men samtidig ser han fram til å komme i gang, når det først har blitt som det har blitt, sier Kristensen til NTB.

Aktor innleder

Resten av mandagen er satt av til aktors innledningsforedrag. Her vil påtalemyndigheten gi en oversikt over hvorfor tiltalen er tatt ut hvilke bevis som vil bli lagt fram under rettssaken.

Tirsdagen er satt av til tiltaltes frie forklaring.

Det er satt av åtte uker til saken i Haugaland og Sunnhordland tingrett.

Det er innkalt over 60 vitner og 12 sakkyndige. Det er varslet at deler av saken vil gå for lukkede dører.

Bevisoppgaven teller over 230 punkter med DNA-analyser, dokumenter, illustrasjoner, rapporter, journaler, dommer, brev og artikler.

Saken går som forsterket rett, med to fagdommere og tre meddommere.

Fakta om Birgitte Tengs-saken

 • Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.
 • To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Påtalemyndigheten la til grunn en falsk og manipulert tilståelse. Politiet har i mange år fått kraftig kritikk for metodene som ble brukt.
 • Fetteren anket tingrettsdommen og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag.
 • Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.
 • Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye cold case-enheten i Kripos.
 • Politiet pågrep onsdag 1. september 2021 en mann i 50-årene fra Karmøy i Rogaland da han var på ferie i Farsund på Sørlandet.
 • 52-åringen er også siktet for drapet på Tina Jørgensen i 2000.
 • I april ble det bekreftet at DNA-funnet på Tengs' strømpebukse er likt DNA-et til siktede. Sakkyndigrapporten ble i ettertid godkjent av Den rettsmedisinske kommisjon.
 • Politiet avsluttet etterforskningen av saken 31. august og har sendt saken til statsadvokaten og Riksadvokaten for påtalemessig avgjørelse.
 • Mandag 17. oktober omtalte Nettavisen nyheten om at mannen er tiltalt for drapet av Birgitte Tengs.
 • Rettssaken er berammet i Haugaland og Sunnhordland fra 7. november 2022.

Kilder: NTB og Nettavisen