KRIM: Nesten 30 år etter drapet på Birgitte Tengs måtte den tiltalte 52-åringen lete dypt i hukommelsen for å minnes en periode av livet preget av søken mot jenter og av ensomhet.
Tidligere på dagen hadde retten blitt forklart av vitnepsykolog Ellen Margrethe Wessel hvordan hukommelsen svikter og minner blir forstyrret eller helt borte etter 30 år.
Den tiltalte mannen ble sliten av aktoratets gravende spørsmål om hvordan livet hans var på tiden da Birgitte Tengs ble drept i mai 1995.
Politiadvokat Unni Byberg Malmin fortsatte likevel ufortrødent å konfrontere 52-åringen med hvordan han på våren da Birgitte Tengs ble drept stadig kjørte unge jenter på 16–17 år rundt med bilen sin på Karmøy.
Kjørte jenter
Den tiltalte fortalte først at han ofte hadde tre-fire jenter fra en gjeng med seg i bilen og som han kjørte til eller fra Haugesund, eller rundt på Karmøy.

Tengs-tiltalte i retten: – Jeg vet at jeg har gjort mye dumt
Selv var han 24 år på den tiden, hadde relativt nylig fått sertifikat og var under oppfølging av Kriminalomsorgen for en sikringsdom han var blitt idømt. Etter at han i flere år hadde bodd for seg selv, hadde han om vinteren også flyttet tilbake til foreldrenes hus i Skudeneshavn sør på Karmøy. Dette skjedde til tross for at Kriminalomsorgen mente han hadde best av å bo for selv.
– Hvordan hadde du det våren 1995, spurte Malmin.
– Jeg var i jobb, men hadde ingen venner. Jeg følte det var et kameratskap med disse jentene, men jeg ble vel bare utnyttet som dumsnill, svarte mannen.
Derfor skriver vi ikke hvem den tiltalte er
Dette er en kommentar fra ansvarlig redaktør Einar Tho.
Mandag 7. november starter rettssaken der en 52 år gammel mann fra Karmøy står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Haugesunds Avis kommer foreløpig ikke til å identifisere mannen.
I midten av oktober kom drapstiltalen mot mannen fra Karmøy. Riksadvokaten mener det kan bevises at han drepte Birgitte Tengs i 1995.
Mandag starter rettssaken mot 52-åringen.
Samtidig som tiltalen kom, valgte enkelte riksmedier å presentere mannen med navn og bilde. Haugesunds Avis gjør foreløpig ikke det, av flere grunner.
For det første er det hovedregelen til norske medier å ikke identifisere personer som er tiltalt for kriminelle handlinger. Vær varsom-plakaten, pressens etiske regelverk, sier dette om disse tingene:
«Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.»
Det er ingen tvil om at denne saken dreier seg om en kriminell handling, men ellers er det vanskelig å se at mannen nå opplagt skal identifiseres, utfra bestemmelsens øvrige innhold.
Selv om det underveis i prosessen fram mot en tiltale er gjort flere vurderinger av hvorvidt det er sannsynlig at en tiltalt er skyldig i drapet, skal den tiltalte fortsatt anses som uskyldig. Vi har ingen tilståelse; mannen nekter for å stå bak drapet. Foreløpig vet vi også lite om bevisene påtalemyndigheten vil legge fram i den kommende rettssaken.
Derfor er det naturlig for Haugesunds Avis, og etter vår praksis, å ikke identifisere der saken står nå. Slik gjorde vi det også da Birgittes fetter sto tiltalt, ble dømt og senere frikjent.
Så lever vi ikke i en boble; vi ser hva andre medier gjør - og leserne vil se navn og bilde av den tiltalte andre steder. Vi må likevel gjøre vår selvstendige vurdering. Den kan endre seg underveis, men foreløpig blir altså den tiltalte omtalt som «mann (52)» hos oss.
Einar Tho, ansvarlig redaktør
En spesiell tur
Han forklarte han gjennom oppveksten hadde mistet alle vennene og at han var opptatt av å holde en lav profil på hjemstedet. Men i helgene kjørte han mye rundt i sin grønne Opel Ascona og fraktet de unge tenåringene.
Og det var én spesiell tur med bilen Malmin brukte mye tid på.
– Det var ei jente fra Kopervik som jeg plukket opp en søndag og kjørte henne til Haugesund. Det har jeg resonnert meg fram til at må ha skjedd i april-mai 1995, fortalte 52-åringen.
Han fortalte at jenta hadde tjukk, hvit ullgenser, lang kjole og svarte strømpebukser. Hun hadde langt lyst hår som var delvis skjult av en hette. Han kjørte henne inn til Gamle Slaktehuset, et kjent aktivitetshus i Haugesund.

Forsvarerne advarte i retten: – Et farlig, risikabelt utgangspunkt
Avviste kjennskap
Beskrivelsen av klærne 52-åringen ga, er på mange punkter lik den som ble gitt av Birgitte Tengs på natten hun ble drept. Selv avviste 52-åringen at han noen gang hadde truffet 17-åringen da han startet forklaringen sin i Haugaland og Sunnhordland tingrett tidligere på dagen.
Jenta han tok opp i bilen den aktuelle søndagen, mente han var mellom 16 og 20 år og at hun så ut som en «vanlig sunn jente». Han ga ingen beskrivelse av ansiktet.
– Om hetta tilhørte genseren eller ikke, vet jeg ikke Jeg så ikke så nøye,
jeg konsentrerte meg om kjøringen. Jeg så lyst hår som kom ut på begge sider, svarte han.
– Hippie
– Hvorfor husker du dette så godt så lang tid etterpå, spurte Malmin. Hun viste til at første gang 52-åringen opplyste om denne kjøreturen var i politiavhør i juni i år.
– Det var måten hun var kledd på, og så hadde advokaten og jeg en samtale etterpå og da kom ordet hippie opp. Det var akkurat som å slå på en bryter. Hadde han ikke nevnt det ordet hadde jeg ikke kommet på det, svarte 52-åringen.
Etter at rettsforhandlingene var avsluttet onsdag ville ikke statsadvokat og medaktor Thale Thomseth kommentere hva påtalemyndigheten ville med den detaljerte utspørringen.
– Vi har noen holdepunkter for å mene både noe om hvem dette er, datoer og diverse og det skal vi komme tilbake til i bevisførselen, sier Thomseth.
Torger Tengs: – Jeg håper de har gjort rett nå
– Vet ikke
52-åringens forsvarer, advokat Stian Bråstein, sier det er vanskelig å si noe mer om dette før det blir mer bevisførsel i retten.
– Han vet ikke noe om hvem om dette var. Han beskriver en ting han har husket og noe mer enn det vet vi ikke. Så får vi følge bevisførselen etter hvert, sier Bråstein.