KRIM: På rettssakens tredje dag er det tiltaltes tur til å komme med sin forklaring.

Kledd i svart genser satt han rolig i vitneboksen og svarte kort og lavmælt på dommerens spørsmål.

52-åringen svarte først bare «ja» og «nei», før han fikk spørsmål om han hadde hatt noen kontakt med Birgitte Tengs.

– Ikke som jeg kjenner til, svarte han.

Han ble raskt konfrontert med DNA-funnet på strømpebuksen til Birgitte.

– Jeg vet bare at så godt jeg kjenner til, har jeg ikke truffet Birgitte. Men om hun kan ha vært en fremmed haiker eller om vi har vært i samme butikk eller hva som helst, det vet jeg ikke, sa han.

Kjørte jenter på fest

I 1995 forteller tiltalte at han sort sett pleide å dra til Haugesund på fritiden.

– Dra på bowling og kino, kjøpe hamburger. Så var det en periode jeg var sjåfør for jenter. Det var noen jeg ble kjent med gjennom noen andre De var fra Åkra, sier han.

Jentene var i 16-17-årsalderen, mens tiltalte var 24. Han forteller at han ofte kjørte dem til fester i Kopervik og Haugesund. Noen av dem skal vitne senere i saken.

Tiltalte forklarer at han har gått gjennom dokumenter for å finne mulige kontaktpunkter til Birgitte Tengs. Han peker blant annet på flere av jentene han pleide å kjøre rundt, fordi noen av dem skal ha vært i konflikt og fysisk kontakt med Tengs.

Plukket opp haikere

Kvelden før drapet forteller han at han plukket opp to haikere på Håvik på Karmøy.

– Det var to som var litt eldre, i 30-årene. Pent kledde. Det var to kvinner, sier han.

Han kan ikke huske hva han gjorde den aktuelle kvelden, men mener bestemt han ikke var innom Kopervik.

– Det er jeg rimelig sikker på. Jeg hadde ingen grunn til å kjøre innom. Ikke når jeg var alene, kun når jeg kjørte Åkra-jentene.

52-åringen beskriver et liv der han var mye alene uten venner å være sammen med, og at han plukket opp mange haikere. Flest jenter.

– Det er mange fremmede jeg har hatt i bilen som jeg ikke vet hvem er, sier han.

– Vet jeg har gjort mye dumt

Tingrettsdommer Arne Vikse trakk også fram tiltaltes straffehistorikk, og ga ham anledning til å kommentere det han har gjort tidligere.

– Jeg vet jeg har gjort mye dumt, og det er ikke noe jeg er stolt av. Det er noe jeg gjerne skulle sett ugjort. Men jeg har levd hele livet siden med å bli uglesett og utstøtt. Det har fulgt meg hele livet, sier han.

Han beskriver det som en stor påkjenning, og beklager overfor alle fornærmede.

– Jeg har kjent på samme følelse selv, blant annet da jeg forsto i 2019 at noen låste seg inn i huset mitt. Da fikk jeg selv kjenne på den utryggheten og følelsen enkelte har følt på kroppen etter det jeg har gjort. Det var ikke noen ålreit følelse. Jeg er veldig lei meg for det jeg har gjort mot andre, sier han.

Les også

Viktige påminnelser fra aktor