KRIM: På rettssakens tredje dag er det tiltaltes tur til å komme med sin forklaring.
Kledd i svart genser satt han rolig i vitneboksen og svarte kort og lavmælt på dommerens spørsmål.
52-åringen svarte først bare «ja» og «nei», før han fikk spørsmål om han hadde hatt noen kontakt med Birgitte Tengs.
– Ikke som jeg kjenner til, svarte han.
Han ble raskt konfrontert med DNA-funnet på strømpebuksen til Birgitte.
– Jeg vet bare at så godt jeg kjenner til, har jeg ikke truffet Birgitte. Men om hun kan ha vært en fremmed haiker eller om vi har vært i samme butikk eller hva som helst, det vet jeg ikke, sa han.

Tengs-rettssaken: Tiltalte nekter straffskyld
Kjørte jenter på fest
I 1995 forteller tiltalte at han sort sett pleide å dra til Haugesund på fritiden.
– Dra på bowling og kino, kjøpe hamburger. Så var det en periode jeg var sjåfør for jenter. Det var noen jeg ble kjent med gjennom noen andre De var fra Åkra, sier han.
Jentene var i 16-17-årsalderen, mens tiltalte var 24. Han forteller at han ofte kjørte dem til fester i Kopervik og Haugesund. Noen av dem skal vitne senere i saken.
Tiltalte forklarer at han har gått gjennom dokumenter for å finne mulige kontaktpunkter til Birgitte Tengs. Han peker blant annet på flere av jentene han pleide å kjøre rundt, fordi noen av dem skal ha vært i konflikt og fysisk kontakt med Tengs.

Birgitte Tengs-saken: Dette er bevisene politiet vil bruke i rettssaken
Plukket opp haikere
Kvelden før drapet forteller han at han plukket opp to haikere på Håvik på Karmøy.
– Det var to som var litt eldre, i 30-årene. Pent kledde. Det var to kvinner, sier han.
Han kan ikke huske hva han gjorde den aktuelle kvelden, men mener bestemt han ikke var innom Kopervik.
– Det er jeg rimelig sikker på. Jeg hadde ingen grunn til å kjøre innom. Ikke når jeg var alene, kun når jeg kjørte Åkra-jentene.
52-åringen beskriver et liv der han var mye alene uten venner å være sammen med, og at han plukket opp mange haikere. Flest jenter.
– Det er mange fremmede jeg har hatt i bilen som jeg ikke vet hvem er, sier han.
Derfor skriver vi ikke hvem den tiltalte er
Dette er en kommentar fra ansvarlig redaktør Einar Tho.
Mandag 7. november starter rettssaken der en 52 år gammel mann fra Karmøy står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Haugesunds Avis kommer foreløpig ikke til å identifisere mannen.
I midten av oktober kom drapstiltalen mot mannen fra Karmøy. Riksadvokaten mener det kan bevises at han drepte Birgitte Tengs i 1995.
Mandag starter rettssaken mot 52-åringen.
Samtidig som tiltalen kom, valgte enkelte riksmedier å presentere mannen med navn og bilde. Haugesunds Avis gjør foreløpig ikke det, av flere grunner.
For det første er det hovedregelen til norske medier å ikke identifisere personer som er tiltalt for kriminelle handlinger. Vær varsom-plakaten, pressens etiske regelverk, sier dette om disse tingene:
«Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.»
Det er ingen tvil om at denne saken dreier seg om en kriminell handling, men ellers er det vanskelig å se at mannen nå opplagt skal identifiseres, utfra bestemmelsens øvrige innhold.
Selv om det underveis i prosessen fram mot en tiltale er gjort flere vurderinger av hvorvidt det er sannsynlig at en tiltalt er skyldig i drapet, skal den tiltalte fortsatt anses som uskyldig. Vi har ingen tilståelse; mannen nekter for å stå bak drapet. Foreløpig vet vi også lite om bevisene påtalemyndigheten vil legge fram i den kommende rettssaken.
Derfor er det naturlig for Haugesunds Avis, og etter vår praksis, å ikke identifisere der saken står nå. Slik gjorde vi det også da Birgittes fetter sto tiltalt, ble dømt og senere frikjent.
Så lever vi ikke i en boble; vi ser hva andre medier gjør - og leserne vil se navn og bilde av den tiltalte andre steder. Vi må likevel gjøre vår selvstendige vurdering. Den kan endre seg underveis, men foreløpig blir altså den tiltalte omtalt som «mann (52)» hos oss.
Einar Tho, ansvarlig redaktør
– Vet jeg har gjort mye dumt
Tingrettsdommer Arne Vikse trakk også fram tiltaltes straffehistorikk, og ga ham anledning til å kommentere det han har gjort tidligere.
– Jeg vet jeg har gjort mye dumt, og det er ikke noe jeg er stolt av. Det er noe jeg gjerne skulle sett ugjort. Men jeg har levd hele livet siden med å bli uglesett og utstøtt. Det har fulgt meg hele livet, sier han.
Han beskriver det som en stor påkjenning, og beklager overfor alle fornærmede.
– Jeg har kjent på samme følelse selv, blant annet da jeg forsto i 2019 at noen låste seg inn i huset mitt. Da fikk jeg selv kjenne på den utryggheten og følelsen enkelte har følt på kroppen etter det jeg har gjort. Det var ikke noen ålreit følelse. Jeg er veldig lei meg for det jeg har gjort mot andre, sier han.
Torger Tengs: – Jeg håper de har gjort rett nå