KRIM: Det var knyttet stor spenning til hva som ville komme fram i Haugesund tinghus onsdag. Det var tid for tiltaltes egen forklaring, og allerede klokka åtte var det kø utenfor rettssal 14.

Dagen startet med en forklaring fra Ellen Margrethe Wessel, som har en doktorgrad i vitnepsykologi. Årsaken til at hun var kalt inn, er at det nå er gått 27 år siden drapet på Birgitte Tengs, noe som setter klare begrensninger for de innkalte vitnenes hukommelse.

– Tid er hukommelsens store utfordring. Jo mer tid som går, desto vagere blir minnene. Forskning har vist at etter ti år sitter man igjen med omtrent 20 prosent av informasjonen rundt hendelser som har gjort litt inntrykk, forklarte hun.


Etter en kort pause kom den 52 år gamle Karmøy-mannen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs inn og satte seg, klar til å avgi forklaring.

De to første dagene i retten hadde han gått kledd i turbukse og ei grå hettejakke med bilde av en hund på ryggen, men onsdag morgen så han annerledes ut, ikledd mørkegrå jeans og en svart genser.

Han satte seg på stolen midt i salen, med høyrehånda liggende flatt over den venstre på bordet foran seg. Dommer Arne Vikse ville umiddelbart vite om han hadde noe som helst kjennskap til Birgitte Tengs.

– Nei, svarte han kort.

– Aldri truffet henne?

– Ikke som jeg kjenner til.

52-åringen var rød på halsen, åpenbart stresset, men holdt hendene fullstendig i ro den første timen. Så kun på dommeren, og etter hvert bort på statsadvokat Nina Grande, da hun begynte sin utspørring.

Trakk fram gamle dommer

På 90-tallet og fram til 2005 fikk mannen en rekke dommer mot seg. Langt de fleste handlet om blotting, telefonsjikane og tyveri av kvinneklær. Men også vold og trusler mot kvinner og jenter.

– Dette er ting som aktoratet mener er relevant i vurderingen. Hva tenker du om det, at det blir trukket fram nå?, ville Vikse vite.

– Jeg vet at jeg har gjort mye dumt, og det er ikke noe jeg er stolt over. Jeg skjemmes, og skulle gjerne hatt det ugjort. Det er opp og avgjort, og jeg har levd siden som uglesett og utstøtt. Dette har fulgt meg hele livet, og kommer tydeligvis til å følge meg resten av livet. Jeg beklager all den påkjenningen det har vært for fornærmede som har opplevd det ene og det andre. Jeg er veldig lei meg for det, sa han.

Dommer Vikse ville også vite hva han tenker om at en Y-komponent (DNA) som stammer fra ham kunne havne på strømpebuksa til Tengs.

– Jeg vet bare at, så vidt jeg vet, har jeg ikke truffet Birgitte. Men om hun har vært venn med en som har haiket med meg, eller om vi har vært innom samme butikk, vet jeg ikke. Jeg har hatt fremmede i bilen som jeg ikke vet hvem er.

– Tenker du da på oversmitte?

– Ja.

– Kontaminering, da? Tenkt på om det er muligheter for det?

– Det vet jeg ikke.

Som Haugesunds Avis skrev tirsdag, ser forsvarerne til tiltalte – Stian Kristensen og Stian Trones Bråstein – ikke ut til å bruke mye energi på å benekte at DNA-sporet på strømpebuksa til Birgitte tilhører ham.

Derimot peker de på muligheter for oversmitte og kontaminasjon, altså at Y-komponenten kan ha havnet der enten før eller etter drapshandlingen.

Brukte ett ord ofte

En vitnepsykolog og en dommer til tross, det var utvilsomt aktoratets dag i tingretten. Det meste av tida gikk med til spørsmål fra statsadvokat Nina Grande og politiinspektør Unni Byberg Malmin.

Det ble mange spørsmål om kjøring og haikende jenter. Tiltalte har vært ærlig på at han plukket opp mange unge jenter i bilen sin på første halvdel av 90-tallet, og kjørte dem fram og tilbake mellom Haugesund og Karmøy.

Et ord han brukte nærmere 50 ganger da han svarte på spørsmål i rettssal 14 onsdag, var «erindre». «Det erindrer jeg ikke.»

Det er med andre ord mye han gir uttrykk for å ikke huske.

Noe han imidlertid husker godt, er en jentegjeng fra Åkra som ofte satt på med ham. I en periode der han beskriver seg selv som ensom, følte han seg inkludert når han plukket opp disse.

– Hvorfor husker du disse så godt?, ville Malmin vite.

– De gjorde mye ut av seg, svarte mannen.

Under et politiavhør i juni tok han med seg ei liste med flere navn på folk som bor på Karmøy. På denne lista sto også jentegjengen.

– Hvorfor tok du med deg denne lista?, spurte Grande.

– Jeg hadde lest dokumenter for å finne fram til mulige kontaktpunkter mellom meg og Birgitte. Der ble jeg oppmerksom på disse Åkra-jentene. Jeg leste at det hadde vært en episode der de hadde vært i konflikt med Birgitte, på et ball eller noe, svarte han.

Lista var utarbeidet for å kartlegge muligheter for oversmitte, men også for å gi en oversikt over folk som kjenner ham, som var i Kopervik den natta Birgitte Tengs ble drept, og som han mener ville kjent ham igjen om han var der. Det er ingen sikre observasjoner av tiltalte i Kopervik drapsnatta.

Ga undertøy i gave

Aktoratet stilte videre spørsmål om hans tidligere forhold. Han har hatt flere kjærester og samboere, men han oppgir i dag å være singel.

Det ble også trukket fram at han har hatt kontakt med unge jenter over kontakttelefonen, en gammel tjeneste hvor man kunne komme i kontakt med fremmede. Noen av disse jentene har han møtt.

Ved en eller flere anledninger har han gitt dem gaver, i noen tilfeller undertøy.

– Jeg gjorde det for å glede henne, sa han om det ene tilfellet.

– Hva gjorde at du tenkte det var greit å gi undertøy til ei ung jente første gang du møtte henne?, ville Grande vite.

– Det klarer jeg ikke å erindre, svarte Karmøy-mannen.

Torsdag fortsetter mannen sin forklaring, og det er ventet at aktoratet også denne dagen vil bruke mest tid.

Les også

Viktige påminnelser fra aktor