Nesten hver tredje haugalending synes det drikkes for mye rundt barn i jula. Hvor mange glass tåler egentlig ungene våre?

Desember er ikke helt som andre måneder. Amanda og Oasen glitrer i gult og hvitt. Butikkene på Åkra og i Haraldsgata er fulle av juledekorasjoner, og i hus etter hus blir kakemenn bakt, lagt i bokser – og spist opp to uker før jul, akkurat slik det skal være. De fleste juletradisjoner er fulle av gode minner, både for barn og voksne. Men ikke alle. For selv om jula er en tid på året de fleste av oss forbinder med kos, hygge og trygghet, er det dessverre ikke alle som har det sånn. Heller ikke i våre kommuner.

Undersøkelser Ipsos har gjort på vegne av Av-og-til viser at nesten hver tredje haugalending synes det drikkes for mye alkohol rundt barn i jula. Mange har også sett berusede voksne sammen med barn i jula. Det er triste nyheter.

God stemning er annerledes for barna Folkehelseinstituttet anslår at 90.000 barn har minst en forelder som har misbrukt alkohol det siste året. Dette tilsvarer 8,3 prosent av alle barn under 18 år. I tillegg finnes det mange flere som har opplevd at det var ubehagelig at foreldrene drakk mye alkohol, uten at foreldrene rent objektivt oppfyller kriteriene for å ha et diagnostiserbart alkoholmisbruk. De barna finnes også her, i våre kommuner.

Ingen barn ønsker seg fulle foreldre

Vi får ofte høre at «det må da være greit å ta seg et glass vin til pinnekjøttet» eller «en akevitt til ribba». Og det kan vi være enige i. Det er når det ene glasset blir til tre eller fire man bør tenke seg nøye om. For de effektene av alkohol som vi voksne kanskje tenker er positive, kan for barna oppleves ubehagelige. Når vi hever stemmen, er litt tettere på eller ler litt høyere, tenker vi kanskje at vi bare har det ekstra hyggelig.

For barna kan dette oppleves ekkelt og ubehagelig. De ønsker seg foreldre som oppfører seg som de pleier, også når de drikker alkohol.

Nå står jula for døra her på Haugalandet. For mange av oss voksne, vil det bety mer alkohol. Mer rødvin, mer juleøl – og mer av den særnorske øvelsen akevitt. Når meningsmålingsinstituttene hvert år spør barn og unge om hvor mye de synes det er greit at foreldrene drikker, er barna overraskende samstemte: Null, ett eller maks to glass. Det tenker vi er en klar og viktig beskjed til oss voksne. La oss tenke over hvor mye vi drikker i jula, så barna våre slipper.

Marthe Svantesvold

folkehelsekoordinator i Haugesund

Ann-Kristin Berge Dahle

folkehelsekoordinator i Tysvær

Miriam Berland

leder for psykisk helsetjeneste og rus i Bokn

Anne E. Askeland

leder kommunal planlegging, teknisk drift og vedlikehold i Bokn

Ingrid Sofie Rundhaug

kommunalsjef oppvekst og kultur i Bokn

Siri Merete Alfheim

SLT-koordinator i Karmøy

Katrine Gaustad Pettersen

fung. generalsekretær i Av-og-til