Denne benken skal hindre terror

TERRORBENK: Her er benken plassert i Haugesund sentrum for fotoshoot.

TERRORBENK: Her er benken plassert i Haugesund sentrum for fotoshoot. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Åge Wee og Wee Marine har nå designet en gatebenk spesialutviklet for å stoppe biler i stor fart.

DEL

TYSVÆR: Det er de siste årenes tragiske terrorangrep der kjøretøy har blitt brukt for å skremme og skade tilfeldige personer, som har inspirert Wee til å designe benken for å øke sikkerheten for folk som befinner seg i travle gågater eller parker.

– I dag så blir flere byer og arrangement sikret med betongkonstruksjoner som er lite pene. Det er heller ikke sikkert hvor effektiv disse er. Vår benk er utviklet med en stålramme som er vektfundamentert, og som ved hjelp av innebygde metallpigger raskt punkterer større kjøretøy som kjører inn i benken. Dermed setter CarTrap en effektiv stopper for enhver lastebil eller personbil som skulle innta en gågate i fart. I tillegg er den et praktisk hvilested eller møteplass, sier daglig leder i Wee Marine AS, Åge Wee, som også har tegnet understellet.

Wee har fått med seg andre lokale bedrifter til å lage prototypen. Den er produsert lokalt og nå gleder Wee seg til og vise den til potensielle kjøpere.

– Folk flest skal ikke behøve bekymre seg for terrorfare i Norge i dag, og derfor bør heller ikke sikring mot nettopp denne formen for terror være synlig i bybildet. Benken vår er et eksempler på hvordan man kan gjøre gågater tryggere uten samtidig å signalisere eventuell fare for omgivelsene, sier han.

Uaktuell for sentrum

Odd Fossan-Waage i Haugesund sentrum sier han synes benken ser vakker ut, men at den er uaktuell for sentrum.

– Hos oss har vi disse pullertene som står i enden ved Bytunet. Disse kan heves for varetransport og for utrykningskjøretøy, noe som er viktig for sentrum, sier sentrumslederen.

Fossan-Waage presiserer at Haugesund sentrum er trygt.

– Det er ingen umiddelbar terrorfare i Haugesund. Vi hadde jo dette møtet med nødetatene og ordføreren i fjor. Det viser at det er trygt å ferdes i sentrum.

Skal lett kunne fraktes

Ifølge Wee skal en kunne frakte hele 96 benkene av, som er laget vedlikeholdsfri eik og varmgalvanisert stål, på en semitrailer. De produseres slik at de kan flyttes med truck og lett kan lastes.

– Vi ser jo et marked for større arrangement som skal sikres og vi mener at med dette produktet kan dette gjøres med en billig og pen løsning.

Kunne dette være noe for Julemarkedet, Fossan-Waage?

– Ja, vi kunne sikkert ha brukt de i den nordre inngangen, men ikke i sør. Der må det være åpent for varetransport, sier han.

Artikkeltags