POLITIKK: Klokka 11.15 kom regjeringen, som nå har 22 medlemmer, ut på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd.

Den ble møtt med protester og jubelrop.

En lang rekke kvinner demonstrerte mot de varslede abortendringene ikledd kyser og røde kapper, slik kvinnene er i den populære HBO-serien «The Handmaid’s Tale». Komiker Sigrid Bonde Tusvik sto i spissen for protesten.

– Denne serien handler nettopp om hva som skjer når ytre krefter får bestemme, sier Sigrid Bonde Tusvik til Dagbladet.

Serien er basert på Margaret Atwoods roman «Tjenerinnens beretning», om et dystopisk samfunn etter en ny amerikansk borgerkrig, hvor fruktbare kvinner blir tvunget til å jobbe som fødemaskiner for aristokratiet, ifølge Wikipedia.

Andre demonstrerte mot den nye regjeringens oljepolitikk ved å rope «la olja ligge».

Ifølge politiet i Oslo var det rundt 180 demonstranter, og alt gikk rolig for seg.

Mange jublet også over den nye regjeringen. Blant dem var Christian Tybring-Gjedde, som hadde med en stor bukett blomster til kona, Ingvild Smines Tybring-Gjedde. Hun har fått den nyopprettede stillingen som samfunnssikkerhetsminister.

Nylig avgått KrF-leder Knut Arild Hareide var raskt borte med blomster til partiets fungerende leder, Olaug Bollestad, som er utnevnt til landbruks- og matminister.

Aller mest blomster fikk den nye barne- og familieministeren, Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

 

Fakta om Granavolden-plattformen

* Regjeringsplattformen er på 108 sider og inneholder 1.324 punkter om regjeringens politikk.

* I 150 av punktene, drøyt 11 prosent, heter det at regjeringen skal «vurdere», «evaluere», «gjennomgå» eller «oppfordre» til tiltak.

* Mange av punktene er lite konkrete. Regjeringen bruker begrepet «styrke» 223 ganger, «legge til rette» 153 ganger, «følge opp» 69 ganger, «sørge for» 40 ganger, samt utarbeide eller utvikle en strategi eller modeller 8 ganger.

* I plattformen varsler regjeringen at det vil komme 15 stortingsmeldinger de neste to og et halvt årene, blant annet om forbrukerpolitikk, kriminalomsorg, folkehelsepolitikk og nordområdepolitikken.

(NTB)