I Oslo virker det som om tiggere og bladselgere ikke får lov til å oppholde seg like ved inngangen til butikkslokaler.

Ved Markedet nær Rådhusplassen i Haugesund er det visst andre regler som gjelder. Der står det for tiden i hovedinngangen bladselgere som noen mener i høyeste grad sjenerer dem som går inn og ut.

Det er en uforskammethet at man ofte blir tilsnakket og "forhørt" om hvorfor man ikke ønsker å betale for det de selger.

Hvis du ikke svarer eller kjøper bladet, får du ofte slengt en kommentar eller spydighet etter deg. Det er ekstremt ubehagelig og slitsomt å komme forbi denne "kontrollen".

Det er ikke alle som ønsker en samtale hver gang de stikker innom. Jeg kvier meg i hvert fall for å ta en tur dit.

Markedet taper helt sikkert på det. Hvem vil oppsøke et sted hvor man skal føle seg flau hvis man ikke åpner lommeboken før man er kommet inn i den forretning man ønsker å besøke.

Jeg har hørt flere som sier det samme. Det virker som ren "utpresning" at man må legge igjen penger ved inngangen for å få lov til en visitt i en butikk eller på fastlegekontoret.

Kan det i det hele tatt være lovlig slik å stå som en slags dørvakt, kontrollør og "billettselger" som alle må passere? Mange føler seg nok ydmyket og noen blir direkte utskjelt.

Det hjelper ikke at det sikkert er til et godt formål. Det er vel det de spekulerer i. Man skal få dårlig samvittighet.

Da er alle frekkheter lovlige, virker det som. Vanlige folk må få gå i fred og ro og uten å måtte finne på unnskyldninger og forklaringer hver gang skal inn på Markedet.

Skal selgere stå på fortauet, får de som i hovedstaden holde seg unna innganger.