Det lukter sommer og grillfest når bilen parkeres på Mannes.

Selv om det bare er en fem minutters kjøretur fra Åkra, føles det litt som en egen verden her ytterst mot Nordsjøen, skjermet fra storhavet av skjær og holmer.

– Det er litt spesielt at det bare er en vei inn og ut til bygda. Det gjør at vi blir litt isolert. Jeg syns det er fint jeg, det gjør at vi blir ekstra patriotiske, sier Berhard Stangeland Sveland, med en nygrillet hamburger i hånda.

Dette er «Best på Haugalandet»

I vinter oppfordret vi leserne våre til å nominere sine favoritter til «Best på Haugalandet». Til vårens store kåring har vi valgt oss ut tre kategorier, beste butikkfjes, beste ta med-lunsj og beste nabolag.

Godt over 200 nominasjoner kom inn, og av dem har en jury i Haugesunds Avis valgt ut fem finalister i hver kategori.

Finalistene er valgt ut på grunnlag av antall nominasjoner og begrunnelsene som ble sendt inn.

Første kategori ut var beste butikkfjes, deretter beste ta med-lunsj. Denne uka er det finalistene i konkurransen om å bli kåret til beste nabolag du kan lese om.

Vi presenterer kandidatene fortløpende, og du kan stemme på din favoritt nederst i saken.

Vinnerne i alle tre kategorier presenteres når hele kåringen er avsluttet.


– Som da vi var små

Lederen av velforeningen har invitert naboene til en liten feiring når Haugesunds Avis kommer innom for å overrekke diplomet som viser at Mannes er en av finalistene i konkurransen om å bli kåret til Haugalandets beste nabolag.

Men det kunne like gjerne vært fullt av liv på lekeplassen uten noen som helst avtale på forhånd.

– Det som er med og skaper et godt samhold her, er at vi er voksne som vil være ute sammen med ungene. Vi møtes spontant i lekeparken, og ungene springer på besøk til hverandre fra de er helt små. Det gjør livet lettere for oss alle, smiler Lene Ånensen Heng.

Hun vokste selv opp på Mannes, og selv om hun hadde en god oppvekst, var det én ting hun var helt klar på;

– Jeg ville ikke flytte tilbake. Men så ble det til at vi gjorde det likevel. Kona til Bernhard, Grete og jeg, var bestevenner da vi var små. Da vi flyttet tilbake til Mannes hadde vi et ønske om å få det som vi hadde det da vi var små. Og det har vi fått til, det er helt unikt, mener Lene.

Fødes en halv skoleklasse

At det skulle bli det myldrende livet av barn og voksne som det er i dag, var likevel ikke selvsagt. Da Bernhard og Grete flyttet til hennes hjemsted i 2015, var det bare et par barnefamilier som bodde der.

Men på bare noen år har det vært et generasjonsskifte.

– Vi er vel en 70 hus som tilhører velforeningen. Bare i 2023 vet vi om åtte barn som kommer til å bli født. Det er halve skoleklassen på Sevland det, sier Bernhard fornøyd.

– Det går rykter om hvor kjekt det er å bo på Mannes. Til og med folk fra Vea har jeg hørt det fra. Veabuer! Det skal litt til, flirer Lene.


Inviterte de nye på grilling

I tillegg til lekeparken som har blitt oppgradert etter hvert som barn har kommet til, og som har blitt så kjekk at både barnehage og folk fra helt andre steder kommer for å leke, kan de også friste med egen badestrand på Mannes.

Eller Pådel som den lille viken heter.

– Mannes er jo ei halvøy med sjø på alle kanter, og Pådel brukes blant annet når vi skal feire St. Hans, forteller Berhard Stangeland Sevland.


På Mannes har de dessuten den ene tingen som de savnet hos Texasbyen som er en av de andre finalistene i kåringen – nemlig egen pub. Riktignok bare åpen ved spesielle anledninger, men likevel et kjekt tilskudd til nabolaget.

– Mitt råd for å få et godt samhold og nabolag, er å ha en kjekk samlingsplass som den vi har her i lekeparken. Det gjør at det blir veldig enkelt for folk å samles. Vi prøver dessuten å ta godt imot dem som kommer som innflyttere. Blant annet hadde vi en guttekveld i Pådel der vi inviterte tilflyttere på grilling, bare for å bli kjent. Det er viktig at folk føler seg velkomne, mener Berhard.

Hvem er «Best på Haugalandet»?

De siste finalistene i konkurransen om å bli Haugalandets beste nabolag presenteres utover i uken. Men du kan stemme allerede nå:

Finalistene som allerede er presentert kan du lese mer om her:

Les også

Deler suksessoppskriften bak Texasbyen: – Det nytter ikke å sitte og vente på at noe skal skje

Les også

Kjøpte et hus og fikk et nabolag: – Vi hadde hørt rykter om det gode miljøet på forhånd