HELSE: Det er Revmatismesykehuset i Haugesund, som på vegne av kommunene i regionen, tilbyr nå vaksine mot mpox (apekopper).

– Spesielt utsatte grupper har blitt tilbudt vaksine siden høsten 2022, og nå tilbys menn og transpersoner med flere sexpartnere vaksinen for å forebygge nye smitteutbrudd, forklarer overlege Kristian Bærøy Enerstvedt ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) i en pressemelding mandag.

Tilbudet ved HSR skjer etter at FHI har utvidet målgruppen, og anbefaler forebyggende vaksinering.

– Lite smitte siden utbruddet

– Det har vært lite smitte etter utbruddet i fjor sommer. Samtidig vet vi det kan være smitte der ute, og FHI oppfordrer de som har risiko for smitte til å ta vaksinen før alle sommerens treffpunkter, festivaler og arrangementer kommer i gang for fullt, sier overlege Kristian Bærøy Enerstvedt ved HSR.

Han forteller at smitten i fjor startet i mai 2022 i Europa og andre deler av verden, og at de fleste tilfeller ble sett i sammenheng med seksuell aktivitet, hovedsakelig blant enkelte grupper av menn som har sex med menn (MSM).

Revmatismesykehuset tilbyr vaksinering på vegne av kommunene på Haugalandet og i Sunnhordland. Helsepersonell og laboratoriepersonell som er særlig utsatt for smitte i sitt arbeid er også inkludert i tilbudet.

– Naturlig og enklere

Annen oppfølgning for eksempel, ved antatt smitte, akutt sykdom, følges opp gjennom fastlege/legevakt.

– I og med at vi tester for seksuelt overførbare infeksjoner gjennom testivest.no er det naturlig og enklere at vi gjennomfører vaksineringen i regionen framfor at hver kommune opprettet et tilbud, sier Enerstvedt.