HELSE: Det er Revmatismesykehuset i Haugesund, som på vegne av kommunene i regionen, tilbyr nå vaksine mot mpox (apekopper).
– Spesielt utsatte grupper har blitt tilbudt vaksine siden høsten 2022, og nå tilbys menn og transpersoner med flere sexpartnere vaksinen for å forebygge nye smitteutbrudd, forklarer overlege Kristian Bærøy Enerstvedt ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus (HSR) i en pressemelding mandag.
Tilbudet ved HSR skjer etter at FHI har utvidet målgruppen, og anbefaler forebyggende vaksinering.
– Lite smitte siden utbruddet
– Det har vært lite smitte etter utbruddet i fjor sommer. Samtidig vet vi det kan være smitte der ute, og FHI oppfordrer de som har risiko for smitte til å ta vaksinen før alle sommerens treffpunkter, festivaler og arrangementer kommer i gang for fullt, sier overlege Kristian Bærøy Enerstvedt ved HSR.
Han forteller at smitten i fjor startet i mai 2022 i Europa og andre deler av verden, og at de fleste tilfeller ble sett i sammenheng med seksuell aktivitet, hovedsakelig blant enkelte grupper av menn som har sex med menn (MSM).
Revmatismesykehuset tilbyr vaksinering på vegne av kommunene på Haugalandet og i Sunnhordland. Helsepersonell og laboratoriepersonell som er særlig utsatt for smitte i sitt arbeid er også inkludert i tilbudet.
– Naturlig og enklere
Annen oppfølgning for eksempel, ved antatt smitte, akutt sykdom, følges opp gjennom fastlege/legevakt.
– I og med at vi tester for seksuelt overførbare infeksjoner gjennom testivest.no er det naturlig og enklere at vi gjennomfører vaksineringen i regionen framfor at hver kommune opprettet et tilbud, sier Enerstvedt.
Fakta om apekopper
* Hvordan kan du bli smittet med apekopper?
– Apekopper skyldes et virus (monkeypoxvirus), og gir sykdom med feber og utslett. Sykdommen er kjent for å smitte fra dyr til mennesker i enkelte afrikanske land. I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) ser vi smitte mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Seksuell kontakt med en smittet innebærer økt risiko for å bli smittet og er vanligste smittemåte i det pågående utbruddet, som så langt hovedsakelig har rammet menn. Kyssing kan også medføre risiko for smitte. For at dråpesmitte skal forekomme, kreves det vanligvis tett kontakt over lengre tid (timer).
* Hvor lenge kan du være smittet før du utvikler symptomer?
– Tiden fra smitte til symptomer oppstår er 5-21 dager (vanligvis 6-13 dager).
* Hva er symptomene på apekopper?
– De første symptomene er vanligvis feber, tretthet og hodepine. Muskelsmerte og stivhet er vanlig. En del utvikler deretter hovne lymfeknuter, og samtidig eller etter noen dager utvikles det kløende og/eller smertefullt utslett. Utslettet utvikles til blemmer, som får skorpedannelse og som deretter tørker inn og faller av. Det kan oppstå arrdannelser.
– I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) har utslettet hos mange startet rundt kjønnsorganene og i sete- og endetarmsregionen. Utslettet kan også starte i ansiktet eller i munnen og kan spre seg til resten av kroppen, og kan da minne om vannkopper. Noen får også utslett i håndflater og fotsåler. Utslettet kan være sparsomt, med bare noen få og små blemmer eller sår, og kan ligne på blant annet herpes.
– Sykdomsforløpet varer normalt 2 til 4 uker. Man er smittsom fra symptomstart til skorpene har falt av og det er dannet ny hud under (ca. 3 uker).
KILDE: FHI.no