To omkom i helikopterulykke

Helikopteret ligger i en svært bratt fjellside.

Helikopteret ligger i en svært bratt fjellside. Foto:

Av , og
Artikkelen er over 1 år gammel

Helikopteret var på vei fra Røldal skisenter til Karmøy.

DEL

RØLDAL: En mann og en kvinne i 40-årene omkom da helikoptret de satt i styrtet mellom Røldal og Seljestad søndag.

– Det havarerte helikopteret ble funnet klokken 04.20 av et Sea King-helikopter, men det lå for bratt og ulendt til at man kunne ta seg ned. Det var to personer fra Røde Kors som tok seg opp til helikopteret, og fant de omkomne, sier operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til Haugesunds Avis.

Han opplyser at pårørende er varslet og ønsker ikke å si noe om de avdøde har en relasjon til hverandre. Begge er norske statsborgere, og er hjemmehørende i Rogaland. Det er senere blitt klart at de to er fra Haugalandet.

De omkomne ble hentet ned mandag morgen.

Hentet ned

Helikopteret som gikk ned var av typen Robinson 44. Klokken 15.20 søndag var det på vei fra Røldal skisenter til Karmøy. Den turen skal vanligvis ikke ta mer enn en drøy time. Da familie og venner klokken 21.53 ennå ikke hadde hørt noe fra de to i helikopteret, meldte de fra til politiet om at de var savnet.

Politiet skal sette i gang en etterforskning av ulykken. Algrøy sier de har varslet Havarikommisjonen.

Årsaken til ulykken er ikke kjent.

Saken fortsetter under bildet

To personer ble funnet omkommet etter at helikopteret deres styrtet i Røldalsfjellene søndag. Redningsmannskapene har base i Røldal skisenter, og helikopteret ble funnet ikke langt unna.

To personer ble funnet omkommet etter at helikopteret deres styrtet i Røldalsfjellene søndag. Redningsmannskapene har base i Røldal skisenter, og helikopteret ble funnet ikke langt unna. Foto:

Store skader

Til NTB opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) at helikopteret tilsynelatende har kollidert med fjellsiden i høy hastighet.

– Helikopteret er knust i en fjellside, sier redningsleder Johan Mannsåker til Bergensavisen.

Ti minutter etter at helikopteret lettet fra Røldal skisenter, skal det ha vært SMS-kontakt mellom pårørende og de to som var om bord, ifølge VG. De hadde ikke registrert noen «flightplan» til Lufttrafikktjenesten, og fløy på eget ansvar.

– Turen var ikke på det vi kaller en «registrert flight plan». Det er fullt lovlig å fly uten, men det gjør at lufttrafikktjenesten ikke fanget opp at helikopteret var forsinket, sier redningsleder Edvard Middelthon i Hovedredningssentralen til NRK.

Mannsåker sier til NTB at funnstedet tyder på at helikopteret styrtet like etter avgang.

– Det er grunn til å tro at ulykken skjedde i 15–16 tiden. Helikopteret ble funnet 2,5 kilometer nord for Røldal skisenter. Helikopteret skulle ta seg nordover og deretter fly sørover ved å følge E 134 mot Karmøy, sier Mannsåker.

Saken fortsetter under bildet

De frivillige mannskapene og politiet jobber fra Røldal skisenter i morgentimene.

De frivillige mannskapene og politiet jobber fra Røldal skisenter i morgentimene. Foto:

– Havaristedet er ikke veldig langt fra veien, men det er svært bratt og ulendt, sier operasjonsleder Algrøy i politiet.

Vil ha tips

Ulykkesstedet ligger langs den vinterstengte gamleveien som går parallelt med Røldalstunnelen.

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha observert helikopteret da det tok av fra Røldal, og eventuelt deler av reisen fram mot ulykken.

Eventueller vitneobservasjoner kan meldes til Hardanger politidistrikt på tlf. 40038151, skriver politiet på Twitter.

Etablert leir

Sivilforsvaret har etablert leir ved ulykkesstedet oppe i fjellet. Innsatsleder Torleif Fresvik i politiet var på vei dit i 11-tiden.

– Vi blir der oppe så lenge vi trenger, og har utstyr til å være der også etter mørket kommer. Vi venter på krimteknikere fra Bergen, og på Havarikommisjonen som er ventet hit senere i dag, sier Fresvik.

Saken fortsetter under bildet

Innsatsleder Torleif Fresvik i politiet.

Innsatsleder Torleif Fresvik i politiet. Foto:

Tar tid før Havarikommisjonen kommer

Det vil ta mange timer før teamet til Havarikommisjonen er framme ved ulykkesstedet i Røldalsfjellet. Da Haugesunds Avis var i kontakt med vakthavende ved luftfartsavdelingen til Havarikommisjonen i 10-tiden mandag, kunne Runar Mathiesen opplyse at det nærmet seg avreise.

– Vi holde på å sette sammen et team nå, og de vil være på vei ganske snart, sier Mathiesen.

– Kan du anslå når teamet er framme?

– De kjører fra Lillestrøm, så det tar jo en del timer. Vi har vurdert det sånn at det ikke er raskere å fly over. Det er vanskelig å anslå eksakt når vi er framme ved ulykkesstedet. Så vidt vi forstår, er det utfordrende å ta seg opp til ulykkesstedet. Blant annet skal det være rasfare i området, informerer Mathiesen.

Saken fortsetter under bildet

Redningsmannskapene har base i Røldal skisenter.

Redningsmannskapene har base i Røldal skisenter. Foto:

Frivillige bistår

Roger Lynghammer ledet søket for Røde Kors i natt, og sier til Haugesunds Avis at det har vært mannskaper fra dem, Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp med i søket.

– Etter funnet ble gjort, har vi trukket tilbake en del mannskaper, men det er åtte mann nå som er med fra oss i felt. Vår oppgave er å bistå politiet med det de trenger hjelp til, sier han i 07-tiden mandag morgen.

Artikkeltags