KARMØY: Olsen brukte båten siste gang 29. august før den forsvant. En Yamarin 65 DC. Perfekt for sensommeren og de siste solskinnsrestene på Haugalandet.

Han fortøyde den og gikk hjem. Ante fred og ingen fare.

Bare slapp av. Men husk å anmelde.

En liten uke senere var hakesleppet et faktum. Ingen båt!

Fortumlet og oppgitt ringer Olsen kompisen sin Lars Magne Espeland. Han har et rikt kontaktnettverk på Facebook. Kan han hjelpe?

– Båten er stjålet! Hva gjør jeg?

Espeland maner til ro og fatning. Han ender opp som privatdetektiven i det som skal vise seg å bli en artig, og smått rørende historie om samarbeid og vennskap. Ja, og et sylfrekt tyveri, selvsagt.

– Arild ringer meg søndag kveld. Da sto han på Utvik-kaien på Avaldsnes for å sjekke hvordan det sto til med båten sin. Men der var ingen båt. Han var rimelig stresset, kan du si. Bare slapp av, sier jeg. Men husk å anmelde, forteller Espeland.

Så begynner jakten. Espeland får noen bilder av båten. De legges rett ut på Facebook. Nå skal kontaktnettverket få vist hva det er godt for.

– Jeg legger ut fem bilder. Dunk, dunk, dunk, innlegget deles 200 ganger. Spres som ild i tørt gress. Vi får masse gode hilsninger og bla, bla, bla. Men så, i går (onsdag 8. september), får jeg tilsendt et bilde. Et skjermbilde fra Facebook-siden «Du veit du er frå Bømlo».

Opel-salgssjefen hjalp til

Bildet ble sendt fra Tore Vidar Hovda, salgssjef ved Opel Haugesund.

– Han hadde sett dette bildet på Bømlasiden på Facebook. Der er jeg også tagget av en Roger Ånderå, forteller Espeland.

Han klikker seg inn på profilen til Ånderå og sender en melding.

– En kjempekar som bodde halvannen mil fra der båten var avbildet.

Bildet Ånderå sendte viste seg å være tatt av en Stavanger-mann som var på hytta på Hiskjo, ei øy utenfor Bømlo. Mannen var rimelig irritert fordi en eller annen tusseladd hadde parkert båten sin på bryggen hans.

– Du vet jo hvordan det er, ingen vil ha andres båter på sin parkering. Så han hadde forlangt å få vite hvem i alle verdens dager det var som hadde parkert hos ham. Da hadde en annen i kommentarfeltet skrevet: Det er båten som er avbildet fra Haugesund!

Da Ånderå får bekreftelse fra Espeland om at dette med stor sannsynlighet er den savnede båten til Arild Kildal Olsen, tar han affære.

– Roger, han tar saken i egne hender derifra og tilbyr seg å kjøre ut til Hiskjo. Helt uti havet, langt vest. Jeg spurte om han ikke kunne ta mer bilder slik at vi kunne forsikre oss om at det var Arilds båt, forteller Espeland.

Gaffateip over kjennemerket

Innimellom all organisering ringer Espeland til politiet og spør om Ånderå har deres tillatelse til å gå om bord i båten. På det tidspunktet var det ingen patruljer i nærheten, så politiet sier ok.

– Det var gaffateip på alle kjennemerker. Så Roger tar først bilder av båten med gaffateipen på. Så river han den vekk og under teipen står registreringsnummeret. Jo da, det er vår båt!

Etter jubelen og en telefon med gode nyheter til Olsen, ringer Espeland igjen opp til politiet. De ankommer stedet klokken halv åtte om kvelden.

– De lurte jo på hva min rolle i alt dette var, og jeg forklarte dem at siden Arild var i et viktig møte så ble detektivarbeidet delegert til meg. Pluss, jeg liker jo sånt som dette. Synes det er «kjempeskoi». I alle fall når det er «happy ending».

Torsdag vaskes båten. Olsen finner en marina hvor han kan fylle på med bensin. Ting kunne vært verre.

– Den var ikke ødelagt, men de hadde sølt mye tobakk og rotet fælt, sier Espeland.

Imponert over engasjementet

Når Haugesunds Avis møter dem torsdag ettermiddag, står en lettet båteier med begge beina plantet i egen båt. Og med redningsvesten på.

– Først og fremst så synes jeg det er veldig kjekt å få båten tilbake. Lars har virkelig stått på, det må sies. Men han har fått så mye skryt allerede. Jeg må gi honnør til alle andre som har hjulpet også, altså. Spesielt Roger. For en mann. Jeg er helt imponert over engasjementet til folk, sier Olsen.

Bemerkelsesverdig rolig kommer han også med en pekefinger til alle verdens tjuvradder.

– Så vil jeg jo gjerne oppfordre folk som stjeler båter til å ikke gjøre det da. Men takk også til dem for at de ikke har ødelagt den fullstendig, ler Olsen.

Båtens ferd er en historie i seg selv. Politiet er på saken og har nok av spor å gå på, ifølge Espeland.

– Jeg ringte politiet opp igjen i dag fordi vi fant en brusboks og noe andre greier som kunne være bevis. «Vi har en sekk full av beviser allerede», sa de da.

De mistenkte

Og rart er kanskje ikke det. Sigarettsneipene og flaskene var ikke ryddet unna. Og selv om det ikke vites sikkert hvem som står bak ennå, har Olsen en mistanke.

Det kan faktisk virke som en sjarmør har gjort et usedvanlig sprekt forsøk på å bruse med vingene.

– Det er en mann og en dame som står bak. Det er i alle fall det som er observert i Førresfjorden. Den ble sett i Røyksund. Om han skulle imponere med den «nye» båten sin, det vet jeg ikke. Men de har i alle fall tatt seg en skikkelig søndagstur, sier Olsen.

Det var på bakgrunn av Facebook-innlegget til Espeland at Olsen ble informert om båtens ferd inne i Førresfjorden. Der skal den ha oppført seg merkelig.

– Det så ut til at det var en mann med gul jakke og en dame med langt, lyst hår. Den samme gaffateipen var også teipet over kjenningsmerket på båten som ble observert der. Kastet søppel og ølbokser ut vinduene, gjorde de visstnok.

Men selv om historien fikk en lykkelig slutt, kan det dessverre se ut til at de mistenkte har sluppet unna. Haugesunds Avis har vært i kontakt med politiet, som sier de for øyeblikket ikke har tilstrekkelig med informasjon til at de vet hvem det dreier seg om.

De oppfordrer likevel publikum til å komme med enda flere tips om de vet noe.