NYTTÅRSAFTEN: Det opplyser overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding. NRK og Bergens Tidende omtalte saken først

De ti skadene fordeler seg på seks voksne menn, to voksne kvinner og to gutter.

De tre som pådro seg alvorlige skader, kan vente betydelig reduksjon av synet. Skadene til de sju andre regnes som moderat alvorlige. Tre av de skadde var tilskuere.

Til NRK forteller Bull at bruk av vernebriller kan ha begrenset skadene vesentlig for en av de sju med moderat alvorlig øyeskade.

– Uten vernebriller hadde det gått svært dårlig med øyene hans. En annen mann og ei kvinne som brukte vernebriller, slapp også unna med moderat alvorlige skader, sier han.

Effektbatteri

Åtte av skadene skjedde ved bruk av effektbatteri, mens det er ukjent hvilken type fyrverkeri som ble brukt ved de to siste skadene.

– To batterier eksploderte straks da lunta ble tent. To veltet, det ene av dem da det ble flyttet på etter påtenning. Begge ga alvorlige øyeskader, sier Bull i pressemeldingen.

– En person lente seg over batteriet ved påtenning da det ikke tok fyr ved første forsøk. Et batteri gikk ikke av, men lunta utvendig var brent opp. Batteriet ble åpnet og lunta på innsiden tent på og vedkommende ble truffet i ansiktet.

Ønsker forbud

Antallet tilfeller med øyeskader er fem færre enn i fjor. De siste ti årene har antall tilfeller ligget jevnt rundt 15 skader, med unntak av nyttårsfeiringen 2017/2018 da ni personer ble skadd.

– Det er dessverre slik at i de 15 årene jeg har jobbet med dette, har det vært i snitt 16 skader hvert år. I fjor trodde jeg først det var en nedgang, men så ble det 15 likevel. Vi ligger på det nivået og greier ikke å få det ned, sa Bull til NTB før nyttårshelgen.

Han mener den eneste måten å bli kvitt skadene på, er ved å gjøre privat oppskyting ulovlig.

– Folk vet hva de skal gjøre i hodet, men gjør det ikke likevel. Derfor bør det bli privatforbud.

Det ble også meldt om flere boligbranner under nyttårsfeiringen.

(©NTB)