FOTBALL [Nettavisen]: Tidligere Brann-spiller Geirmund Brendesæter fikk forrige uke beskjed om at han og Magnar Aaland ikke lenger er ønsket som trenere i tredjedivisjonsklubben Bremnes.

Beskjeden kommer fire kamper ut i årets tredjedivisjonssesong, uten at Brendesæter og Aaland har signert kontrakter for 2022-sesongen.

Det var lokalavisen Sunnhordland som omtalte saken først.

Til tross for at de ikke lenger er ønsket av hovedstyret, møtte Brendesæter og Aaland opp og ledet laget på mandagens trening. Det akter de også å gjøre i kampen mot Brann 2 tirsdag, etter råd fra Teddy Moen i Trenerforeningen.

I pressemeldingen som Bremnes sendte ut forrige uke står det følgende:

«Hovedstyret i Bremnes Idrettslag (BIL) inngår ikke ny kontrakt med dagens A-lagstrenere for sesongen 2022/inneværende sesong. Nye trenere vil bli annonsert om kort tid. Årsaken til beslutningen er at A-lagstrenerne sine sportslige ambisjoner ikke er i tråd med hovedstyret sine prioriteringer for idrettsklubben som helhet. I tillegg til at det økonomiske fundamentet ikke er til stede slik hovedstyret ser det i forhold til ønsket satsing på dagens A-lagstrenere».

Styreleder Lars Kåre Natterøy har ikke besvart Nettavisens henvendelser mandag.

Til Haugesunds Avis sier Natterøy følgende om oppsigelsen:

– Det jeg vil si er at det ikke er fundament i klubben for den satsingsmodellen trenerne vil ha. Klubben er stolt over det A-laget har oppnådd, men vi må også ta hensyn til våre verdier som er bredde, idrettsglede og likeverd.

Brendesæter: – Tragisk

Brendesæter, som har fem kamper for Norges A-landslag under Drillo på 90-tallet, opplever situasjonen som svært merkelig.

– Det er et fotballstyre og en spillerstall som er veldig støttende og positive. Det er et helt samfunn som ikke skjønner noe. Det er veldig merkelig egentlig, sier Brendesæter til Nettavisen.

– Bakgrunnen for sparkingen er at dere er for ambisiøse?

– Det er det pressemeldingen har gått ut på. Det er den eneste kommunikasjonen vi har fått fra hovedstyret. Fotballstyret har jeg en helt annen dialog med. Det er tydeligvis en krangel mellom fotballstyret og hovedstyret, som vi blir rammet av, sier Brendesæter.

52-åringen legger ikke skjul på at han har ambisjoner både på egne og lagets vegne. Da han tok over treneransvaret lå klubben i femtedivisjon – to nivåer under der klubben er i dag.

– Hvorfor har dere ikke signert kontrakter for denne sesongen?

– Nei, det kan du gjerne si. Jeg har både mail og referat med betingelser og alt sånn. Det er bare det formelle som ikke har blitt utført, men det er sånn i en liten klubb. Det er ikke så mange kronene det er snakk om.

Den tidligere Brann-spilleren mener saken er trist for hele klubben.

– Jeg hadde ikke trodd jeg skulle få oppleve dette i moderklubben min. Mest av alt synes jeg det er bare tragisk for Bømlo, Bremnes og hele klubben.

Trenerforeningen: – Absurd

Teddy Moen, som er leder i Trenerforeningen, sier han ikke kan huske å ha opplevd en lignende sak.

– Det er to trenere som har fått beskjed om at de er ikke trenere, men Geirmund Brendesæter er inne i sin femte sesong som trener for a-laget. De rykket opp i fjor, og han og Magnar har trent laget frem til nå. De har gjennomført seks kamper i sesongen og så får de beskjed om at de er ikke trenere. «Vi har ingen avtale». For meg er det helt absurd, sier Moen til Nettavisen.

Så fort Moen fikk saken på sitt bord, tok han kontakt med Bremnes og gjorde klubben oppmerksom på at dersom Brendesæter og Aaland ikke lenger skal lede laget, så må det gjøres en avtale om dette.

– Man kan jo ikke si de har fått sparken heller, for klubben hevder jo at de aldri har hatt jobben denne sesongen. Det er helt absurd, sier Moen.

– Har ikke trenerne dårligere kort på hånden, med tanke på at de ikke har signert noen avtale?

– Ikke nødvendigvis. Det er en gang sånn at muntlige avtaler er like gode som skriftlige. Så vil det av og til være vanskelig å dokumentere, men det vil ikke si at den ikke er juridisk bindende. Hvorfor skulle de holde på opptil fem ganger i uken fra november frem til nå hvis de ikke trodde de hadde en avtale om å trene laget? spør Moen retorisk.

Moen poengterer at Bremnes ikke kan kvitte seg med trenerduoen med mindre de har en saklig grunn eller avtale om dette. Ifølge Moen er ikke kravene for oppsigelse oppfylt i denne saken.

– Trenere utsettes for mye rart, men dette var nytt for meg. Derfor er min anbefaling veldig klar. «Dere trener laget og fortsetter med det inntil dere har gjort en avtale om at dere ikke skal gjøre det.»

– Litt som Kjetil Rekdal gjorde i Start?

– Kjetil Rekdal brukte sin rett til å utføre arbeidet. Sterkt virkemiddel, men kanskje det er av og til det som skal til for å finne en løsning. Løsningen ble jo ikke at Kjetil fikk fortsette i klubben, men det tvang kanskje frem en bedre forhandlingsposisjon og sluttavtale, sier Moen.

Bremnes står med to seirer, en uavgjort og et tap etter fire seriekamper denne sesongen. Laget ligger dermed på syvendeplass før møtet med serieleder Brann 2 tirsdag.

Mandag kveld ligger det fortsatt an til at Brendesæter og Aaland leder laget også i den kampen.