Trygg skolehverdag for alle

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Flere representanter for Foreningen Tryggere Ruspolitikk signerte et leserinnlegg i Haugesunds Avis den 29.12.20. Her kritiserer de politiet i Haugesund for å hente to mindreårige ungdommer på en av byens ungdomsskoler. Ungdommene var siktet for omsetning av narkotika i ungdomsmiljøet. Siktelsen var vurdert av Haugaland tingrett som hadde gitt beslutning om ransaking.

I innlegget kritiseres vi ikke for at vi griper inn mot selgere av narkotika til ungdom, men for at de siktede ungdommene hentes på skolen.

Det vil alltid ligge polititaktiske vurderinger bak hvor det er hensiktsmessig for politiet å aksjonere. Tid og sted velges med tanke på hvordan flere siktede i samme sak kan anholdes samtidig med mål om at bevis ikke skal kunne forspilles. Når det gjelder mindreårige så tas det alltid særlige hensyn for at belastningen for disse skal bli minst mulig. Nettopp derfor går politiet i slike saker inn på skolene med sivil tilnærming.

I politiet har vi stor respekt for engasjementet til Foreningen Tryggere Ruspolitikk, men kritikken de fremmer denne gangen treffer ikke. Det er underlig at foreningen ikke reagerer på andre saksområder hvor politiet møter på skolene for å hente ut elever. Det gjør vi jo under aksjoner mot de som har trimmet moped, når vi henter en elev som har presset medelever til å sende nakenbilder på snapchat, når vi henter elever som utøver vold mot ansatte og medelever eller når vi henter elever som formidler salg av alkohol.

Er det slik å forstå at foreningen mener at mindreårige selgere av narkotika på våre ungdomsskoler skal ha et særskilt vern sammenlignet med ungdom som begår andre straffbare handlinger?

Hvordan ville det bli dersom skolene ikke lot politiet ta seg inn for å utføre sitt samfunnsoppdrag? Det hadde gitt en uholdbar og utrygg situasjon for skolens ansatte og ungdommenes medelever.

Skolen skal være et trygt sted å være for alle. Derfor har politiet et godt samarbeid med skolene og særlig skolenes sosiallærere. Sammen gjør vi skolene tryggere.

Politiet vil også i fortsettelsen være nødt til møte på skolen og hente elever som er siktet for ulike straffbare handlinger – dersom det ansees best ut fra en polititaktisk vurdering.


Politiinspektør Jarle Utne-Reitan,
seksjonsleder Etterretnings- og etterforskningsseksjonen, Haugesund politistasjon

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken