Gå til sidens hovedinnhold

En vandring til gamle støler

Tur i flott natur og i gammel kulturhistorie.

Artikkelen er over 3 år gammel

Turtips: En vandring til gamle støler i Vintertundalen er både en tur i flott natur og i gammel kulturhistorie.

Vi går under den nye E 134 og på gardsveg oppover på venstre side av elva. Etter å ha passert to hytter, går vi forbi Heimstestølen og videre oppover dalen i småskog og langs myrer.

Et stykke ovenfor Heimstestølen kommer vi til stidele til hhv. Botnabu og Vintertunstølen. Stidelet er merket med de fineste små skilt som finnes i den norske fjellheimen. 

 

Vi velger stien til Vintertunstølen, som også er merket med småvarder eller nødlinger. Stien følges i moderat, men jevn stigning. 

Når vi nærmer oss elva, må vi passe på stidele der traseen til Vintertunstølen krysser elva enten på vadeplass eller over bru 50 meter høyere oppe i elva. Den andre stien går videre på venstre side av elva til stølen Botnabu.

Etter at vi har krysser elva, fortsetter vi på tydelig sti i stigning mot Vintertunstølen. Vi går nå mellom to elveløp. På vår høyre side er et bratt og dypt gjel hvor vi hører elva dypt under oss.

Vintertunstølen ligger fint til i et vidt og åpent landskap. Vi kan gå videre herfra mot Botnabu eller fortsette oppover dalen til Sandbotnevatna. Herfra er det merket turløype til Seljestad og Simlebu.

Vårt turtips returnerer imidlertid samme veg tilbake, evt. etter en tur bortom Botnabu.

Turfakta:

Tilkomst: E 134 til avkjøring mot Vintertun, der vi tar av fra hovedvegen og parkerer på parkeringsplass på høyre side av sidevegen (gamle E 134).

Parkering: Straks etter avkjøring mot Vintertun.

Gangtid: Ca 3 timer tur/retur.

Skiltet, umerket og tydelig veg/sti.

Kart: 1314 IV Fjæra eller Friluftskart Odda.

Kommentarer til denne saken