Opp til Skrunten

PÅ TOPPEN: Solveig H. Hauge nyter utsikten over Hardangerfjorden fra 800 meters høyde. Ænes ved fjorden til venstre. Varaldsøy i bakgrunnen. Foto: Kristin Helgeland Hauge/HAUGESUND TURISTFORENING

PÅ TOPPEN: Solveig H. Hauge nyter utsikten over Hardangerfjorden fra 800 meters høyde. Ænes ved fjorden til venstre. Varaldsøy i bakgrunnen. Foto: Kristin Helgeland Hauge/HAUGESUND TURISTFORENING

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kvinnheradområdet er et eldorado for alle som liker å ferdes i naturen. Her er det bare å ta for seg, enten du liker å rusle langs fjordarmene og i dalene, eller trives best i høyden. Vi velger turen til Skrunten, en av toppene på fjell- ryggen nord for Ænesdalen.

Parkér ved Ænes kirke, ta inn veien til venstre ved info-tavla. Følg veien forbi husene og fortsett skogsveien. Rødmerking viser at du er på rett vei.

Skogsveien stiger rolig gjennom skogen, og i venstresving viser rødmerkinga til sti som følger bekkefaret i brattere stigning. Når stien møter skogsveien igjen ved ei betongbro, tar vi til høyre over broa og følger skogsveien et kort stykke. Rødmalt skilt med pil «Skrunten» viser at vi fremdeles er på rett vei.

Neste veiskille krever oppmerksomhet. Følg sti som tar av til høyre. Stidelet er merket med en liten varde ved et tre, og rødmerkingen starter med merking på en furustamme inne på stien. Herfra er merkingen tydelig, og stien stiger bratt opp gjennom skogen før den svinger ut på kanten mot Ænes- dalen. Vi har klatret nesten 500 høydemeter, og landskapet åpner seg over og under oss. Kanskje på tide med en liten pause for å nyte utsikten?

I klarvær er turen videre opp mot toppen en opplevelse – på flere måter. Stigningen er tung, og svetten siler sjøl om tempoet begrenser seg for de fleste.

Imidlertid får du rikelig igjen: Mot nord åpner fjordbassenget seg videre og videre etter som du vinner høyde, og den luftige utsikten mot Ænesdalen gir høydefølelse!

Vel oppe, etter klyving gjennom storsteinet ur mot topp-platået og varden på 1046 meter, kan du nyte synet av Gygrastolen med snøbotner og skarpe rygger, som hever seg ennå 300 meter.

Fristende og litt skremmende. Kan hende en tur heilt til topps en annen gang?

Returnér langs samme rute som du fulgte opp. Nå merker du i alle fall at du har klatret høyt, og de neste dagene er stive lår- og leggmuskler med på å bevare minnet om enda en fin tur.

Turfakta

TILKOMST: Folgefonntunnelen fra Odda, eller ferje Skånevik-Utåker.

KJØRETID FRA HAUGESUND: 2–3 timer.

PARKERING: Ved Ænes kirke.

GANGTID: 5–6 timer tur-retur, avhengig av form og føre.

MERKING/SKILTING: Rødmerket, noe sparsomt i starten.

KART: Folgefonna nasjonalpark/ 1215 II.

Artikkeltags