KARMØY: Haugesunds Avis har snakket med en opprørt Susan. Hun beskriver et voksende problem, både på lekeplasser og langs turstier på Karmøy. Nå håper hun politikerne kommer på banen.

– Jeg fatter virkelig ikke hva de tenker med. Enkelte hundeeiere tar seg bryet med å plukke det opp, for så å slenge fra seg posen på bakken. Det tar årevis før plastikken bryter ned, sier tidligere varaordfører i Karmøy kommune, Susan Elin Borg.

Det å reise den moralske pekefinger er noe Borg ikke er glad i, men nå mener hun nok er nok.

30 hundeposer

Forrige onsdag beskriver hun ekstreme forhold langs stiene på Åkrehamn. Susan talte 30 poser med hundeskitt som lå slengt langs stien.

– Dette er graverende, nå må noe gjøres. En ting er det visuelle, men det å gå og vasse rundt i hundeskitt er både uhygienisk og vemmelig, sier hun.

Borg har tidligere tatt opp problemstillingen i formannskapet. Hun ønsker flere søppeldunker og svarte poser langs turstiene.

– Karmøy kommune mener at budsjettet ikke strekker til og at det ikke vil være nok kapasitet til å tømme dunkene. Nå har problemet vokst seg såpass stort. Dette er noe jeg kommer til å drøfte på neste kommunestyremøte, forteller tidligere varaordfører.

Hun håper at en holdningskampanje kan bidra til at flere plukker opp etter hundene sine.

Fullstendig ødelagt

Kommunestyrerepresentanten publiserte et Facebook-innlegg forrige uke, hvor hun viser bilder av hvor ille tilstanden var langs Åkrasanden. Innlegget nådde raskt 76 kommentarer, hvor flere bekrefter de vemmelige forholdene langs Karmøys mange turstier.

Hilde Høines Vetvik er selv hundeeier og går ofte naturstien, mellom Liknes og Ferkingstad. Hun mener den flotte opplevelsen som en gang var nå er fullstendig ødelagt.

– Nå er det ekkelt å gå på tur, det skal virkelig ikke se slik ut. Vi kan ikke skryte av å ha Norges flottest sandstrand når det flyter av hundeskitt langs stiene, sier hun.

Vetvik, som selv bor på Liknes har ikke telling på hvor mange ganger hunden, inkludert henne selv har tråkket i hundeskitt på naturstien.

– Strekningen mellom Liknes og Ferkingstad har fått et eget kallenavn, alle vet hvor «hondaskitveien» er, forteller Vetvik.

Hun har forståelse for at situasjonen er vanskelig når det er mangel på stativ med hundeposer langs stien.

– Alle kan glemme posene hjemme. Derfor hadde det vært nyttig om det hadde blitt satt opp noen stativer, i hvert fall i begynnelsen og slutten av løypa, sier hun.


Holdningsendring

Det er Friluftsrådet Vest som forvalter turstiene i området. Daglig leder Oddvin Øvernes forklarer at det nå vil bli satt opp stativ med hundeposer på strekningen, langs naturstien.

– Vi mener dekningen er god nok på Åkrasanden. Sørover jobber vi nå med å finne en løsning, her vil vi sette opp stativ, sier Øvernes.

Han mener problemet med hundeavføring langs stiene har vært verre nå, etter perioden med snø.

– Da er det nok flere hundeeiere som ikke har vært fult så flinke til å plukke opp etter seg. Da blir det liggende i snøen, sier han.

Øvernes minner om at det er hundeeiers ansvar å plukke opp etter hunden sin.

Kan få bot

Om du er en av dem som foretrekker å plukke opp ekskrementene med hundepose, for så å slippe posen ned på bakken igjen? Da bør du revurdere, dette kan bli dyrt. Ifølge forurensningsloven er det forbudt å forsøple: Ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende. Eller være til skade eller ulempe for miljøet.

Den som overtrer forbudet i første ledd, skal sørge for nødvendig opprydning. I verste fall risikerer du bøter eller fengsel inntil et år.