Silgjerd - Hustoftnuten

Nipe:  Utsikt sørover

Nipe: Utsikt sørover

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kjør riksvei 515 mot Nedstrand og ta av den andre avkjørselen mot Liarvåg. Straks etter avkjørselen er der en parkeringsplass på venstre side hvor vi parkerer. Turstien til Hustoftnuten er ikke inntegnet på kartene, den er smal og stedvis utydelig og den er heller ikke skiltet og merket i terrenget. Men følg beskrivelsen så finner du fram.

Start med å gå ca. 250 m nordøstover den gamle Nedstrandveien og ta opp til venstre på veien som er skiltet til Silgjerd. Etter nye 250 m passerer vi en låvebygning på høyre side. Straks etter låven tar vi inn til høyre på en gressvokst sti, og etter få meter tar vi av og runder bergnabben på venstre hånd. Så ned i et lite søkk, forbi en brønn og inn på en smal men tydelig skogssti. Ca 50 m etter brønnen er der et stidele. Ta stien som skrår opp mot venstre.

Stien svinger seg oppover i fin, gammel furu- og lauvskog på fjellryggen. Etter ca. en halv time kan det være lurt å ta en liten sidesti til venstre der det er en praktfull utsiktsplass på toppen av stupet over Silgjerd (Nipe). Her ser man til Espevik, Hervik, Bokn, og ikke minst får man et godt overblikk over Silgjerd og Leiranger med det trange innløpet til Leirangersøyla hvor vi finner murene etter et leidangsnaust fra vikingtiden.

Etter utsiktspunktet fortsetter stien oppover i rett nordlig retning og etter hvert inn i et lite dalsøkk. Vi krysser bekken i dalsøkket og er nå på Silgjerdstølen. Videre blir stien mer utydelig. Fortsett oppover dalsøkket på høyre side, passér en myr og sving til venstre midt på myr nr. to. Hvis du fortsetter rett fram i stedet for å krysse myra kommer du til en svært gammel gjeterhytte murt i stein. For å finne igjen stien til Hustoftnuten går du tilbake ca. 80m og krysser myra. Etter å ha krysset myra finner du igjen stien som fortsetter oppover lia i vestlig retning. Når terrenget flater ut svinger stien til høyre oppover mot toppen på 386 m.o.h.

Fra varden har du flott utsikt over nordre del av Ryfylkebassenget, med Ombo, Sjernarøyane, Finnøy, Bokn og Skjoldafjorden, og nordover mot Skjold og Lammanuten.

Ta gjerne en tur innom leidangsnaustet på Leiranger etter fotturen, det er verdt et besøk!

Hustoftnuten:  Utsikt mot øst.

Hustoftnuten: Utsikt mot øst.

TURFAKTA

VARIGHET: Ca 2,5 timer

FRA HAUGESUND: ca 45 min

PARKERING: Ved avkjørselen fra Riksvei 515. Gratis

KART: Turkart Tysvær eller 1213 IV Skjoldastraumen.

Artikkeltags