Joavatnet rundt i Sveio

IDYLL: På den halvannen time lange turen kan du blant annet se Stemmen i Joavatnet. FOTO: Kjell N. Bjørkelund/HAUGESUND TURISTFORENING

IDYLL: På den halvannen time lange turen kan du blant annet se Stemmen i Joavatnet. FOTO: Kjell N. Bjørkelund/HAUGESUND TURISTFORENING

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

«TURTIPS»: Turene i Sveio er greie å ta på de fleste tider av året. Joavatnet rundt er en tur i et rolig område, med vatn, skog og myr og god tursti/vei.

Ta av i Førde i Sveio og kjør Ålfjordvegen sørover mot Røykenes/Erve. Vi parkerer på høyre side rett etter brua over det smale Flatbruvatnet, cirka 800 meter før Røykenes.

Turen starter inn på traktorvei på vestsida av vegen og senere på sti i greit terreng sørvestover i retning Lier- vatnet.

Etter at stien kommer ned på ei myr nesten i nivå med Liervatnet, svinger stien og går langs myrkanten vestover mot elva, som renner mellom Joavatnet og Liervatnet.

Her er de ruiner etter sagbruk og kvernhus. En grei plass å raste.

Det var gardene på Lier som eide og dreiv saga og kverna, helt fram til andre verdenskrig. Gårdene i Førde fikk også utført maling av korn og skjæring av tømmer på Liersaga.

Ferdigskåret material måtte bæres opp til Joavatnet, bindes sammen i flåter, som deretter ble slept av en flatbunnet robåt til nordenden av vatnet til Sponavika.

Rundturen kan nå fortsette på sti til Liervegen, som følger Joavatnet nordover til hovedvegen.

Følg så denne tilbake til bilen.

Turfakta

Tilkomst: Fra Haugesund til Førde i Sveio på E 39. Ta av i Førde mot Røykenes/Erve.

Kjøretid: 35 minutter.

Varighet: Vel halvannen time, delvis merket.

Kart: Turkart Sveio.

Artikkeltags