Ut til kystfortet på Bokn

SOLID: Fortet på Bokn var en del av tyskernes kystforsvar. FOTO: PER QVALE/HAUGESUND TURISTFORENING

SOLID: Fortet på Bokn var en del av tyskernes kystforsvar. FOTO: PER QVALE/HAUGESUND TURISTFORENING

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vi følger Lodenvegen videre sørover fra parkering og følger grusvegen til høyre til Klepp kystfort.

Grunneier har merket turveg, som også kan brukes av rullestol, og det er flere turstier i området.

Turvegen er lagt til festningsområdet, mens det er merket turstier til blant annet Røydehamn vest for fortet.

Klepp kystfort dannet sammen med festningsverk på Finnøy, Kvitsøy, Skudenes og Syre tyskernes forsvar av innseilingen til Boknafjorden, Karmsundet, Mastrafjorden, Kvitsøyfjorden og Byfjorden under 2. verdenskrig.

Fortet dekker cirka 300 mål og var inngjerdet av solide piggtrådgjerder. Opp mot 200 mann var i arbeid, og arbeidet pågikk helt til slutten av krigen.

Festningen besto blant annet av kommandobunkere, kanonstillinger, en mengde bunkere for lagring av ammunisjon, og snaue 30 brakker. Forlegningsbrakkene hadde en sengekapasitet på 150. Den tyske bemanningen på festningen var omkring 100.

Festningen hadde et batteri med blant annet fire 10,5 cm kanoner med en rekkevidde på 16 km, to luftvernkanoner og en rekke mindre vidtrekkende våpen. Batteriet ble fra sommeren 1941 satt ved gardshusene på Loten, og flyttet til festningen vinteren/våren 1942. Fortet var ikke noen gang i kamp.

Fra Røydehamn har det vært drevet fiske fra jernalderen av og opp gjennom middelalderen. Det er registrert ti små hustufter og ett båtopptrekk, såkalte «fjøremannstufter».

Dette er rester etter forhistoriske fiskevær som i deler av året ble brukt av bønder fra indre fjordstrøk. Det er også funnet fjøremannstufter andre steder på Bokn.

Tuftene er ikke undersøkt, men undersøkelser av andre slike tufter i Rogaland tyder på at de var i bruk i jernalder og middelalder.

Turfakta

TILKOMST: Vi tar av E 39 mot Føresvik på Vestre Bokn og tar deretter første veg til venstre langs østsida av Boknabergvatnet. Ved neste vegkryss svinger vi til høyre og følger Lodavegen.

I LØYPA: På turen kan du også få med deg Røydehamn.

PARKERING: Merket parkering ved vegkryss til Togjevika.

MERKING/SKILTING: Skiltet og merket.

KART: Turkart Ryfylkeøyene. Kart 10015, Haugesund.

Artikkeltags