Nord på «Karten»

Mot Karmsundet: Vibrandsøy i bakgrunnen.

Mot Karmsundet: Vibrandsøy i bakgrunnen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Dagens turtips er fra nordenden av Karmøy. Populært kalt «Karten».

Kjør/sykle til Vikjå og finn en parkeringsplass der. Gå Osnesveien vestover gjennom «Skaret». Etter å ha passert fotballøkka på «stemmen» tar en til høyre og går nord Kvednavikveien til enden av løkka. Ta da østover, opp en bratt bakke, over ei mark til en kommer til veien som går ned småbåthavna i Galtavika. Her hadde firma Kyvik og CO tidligere lagerhus med sprengstoff. Fin utsikt over til Vibrandsøy og Karmsundet.

Gå samme veien tilbake til Kvednavika og fortsett på vestsida av denne. Dette området ble mye benyttet av ungene i området til å leke på i 1940–50 årene.

Stien fortsetter nordover i utmarka til Gavlen. Ovenfor en plass nede ved Karmsundet, som ble kalt «Halvard sine Steinar», sanket ungene mye rekved som ble benyttet til bygging av lekehytter.

Helt nede ved sjøen ligger «Skrubbahålå», som er ei spennende hule for ungene å oppdage. Når en står over håla får en fin utsikt til Trollholmen i øst, Tonjer fyr i nordøst og Vibrandsøy. Gå litt tilbake på stien og gå vestover mot skogen, langs denne og drei gjennom skogen ved to store steiner. Her ligger et tjern som sildoljefabrikken benyttet når den var i drift.

Fortsett videre på andre siden mot Skutevik, lokalt kalt for «Mandius sin våg». Han var grunneieren i vika. Følg stien innover vika til det åpner seg et dalføre mot vest, følg dette halvveis og ta opp mot nord til et betongdekke, som dekker til en gruvesjakt. Gruva var en del av Vistnesgruvene og var åpen til 50 årene.

Videre gjennom skogholtet på høyden og ned til «Paddå», som i sin tid var fotballbane for området. Her krysser en veien, som går ut til Storøy. Fra Paddå går turen videre over «Marinaen» og langs sjøkanten vestover til Klungersvika. Her holder velforeningen en fin badeplass ryddig og fin, så her kan en få seg en frisk dukkert på turen. Fra vika tar en seg sørover over ei myr, over en gjerdeklyver og opp på høyden. Fin utsikt over Osneshavn, hvor en avslutter turen.

Følg så Osnesveien østover tilbake til Vikjå og bilen/sykkelen.

Sannsynligvis har en nå fått seg en frisk tur i god havluft med fine utsyn over øyer og hav.

Turfakta

GANGTID: Ca 1,5 timer

FRA HAUGESUND: Kjøretid ca 15 min

PARKERING:Gratis i Vikjå.

KART: Natur og kulturkart Nord-Karmøy

Artikkeltags