Skomakernibba i Vikedal

Fra nibba: Utsikten er flott, vi ser rett nedover dalen til Vikedal sentrum, Yrkjefjorden og Sandeidfjorden, og over på andre sida av dalen har vi Lysenuten.  Tekst og foto : Lars Kr.  Gjerde

Fra nibba: Utsikten er flott, vi ser rett nedover dalen til Vikedal sentrum, Yrkjefjorden og Sandeidfjorden, og over på andre sida av dalen har vi Lysenuten. Tekst og foto : Lars Kr. Gjerde

Av
DEL

Nedstrand har Himakånå, Vikedal har Skomakernibba. Begge er spektakulære fjellformasjoner som henger ut fra fjellveggen, med flott utsikt.

For å komme til Skomakernibba kjører vi til Vikedal sentrum, tar av mot Vikedals-dalen og kjører ca. 3 km. oppover dalen. Litt før vi kommer til et veidele står det ei info-tavle på høyre side av veien, her starter stien.

For å parkere kjører vi ca. 100 meter lenger fram, til skiltet parkering på tunet til gården Ørnes. Pass på så en ikke parkerer til hinder for arbeidet på gården.

Fra info-tavla følger vi først traktorvei oppover i terrenget, senere går vi over på godt merket sti. Stien snor seg relativt bratt oppover, men er grei å gå og byr ikke på noen problemer. Når vi har tatt all stigningen kommer vi til et stidele, her er det skiltet ut til Skomakernibba. Stien går litt nedover igjen i terrenget og ender ute på kanten, der Skomakernibba henger ut fra den loddrette fjellveggen. Her ute kjenner en suget i magen når vi kikker utfor, og ser nesten rett ned på gården Øvre Hallingstad ca. 200 meter under oss.

Utsikten er flott, vi ser rett nedover dalen til Vikedal sentrum, Yrkjefjorden og Sandeidfjorden, og over på andre sida av dalen har vi Lysenuten.

For returen har vi flere muligheter. Det enkleste og raskeste er å ta samme vei tilbake.

Ønsker vi en rundtur går vi tilbake til stidelet og følger skilt mot Bala, over Balaheia og ned til gården Bala.

Herfra er det ca. 5 min. å gå tilbake til bilen. En lenger rundtur er å fortsette over til Tednevatnet og så følge sti/traktorvei ned til gården Sørheim.

TURFAKTA

Tilkomst: Til Vikedal sentrum, inn Vikedalsdalen til gården Ørnes, ca. 3 km.

Parkering: På tunet til gården.

Gangtid: Ca. 1 time 15 min. - 2 timer 30 min.

Skiltet og merket sti/traktorvei

Kart: Nordeca Norge-serie nr. 10023, Etne.

Haugalandets dristigaste turmål?

    Artikkeltags