Gå til sidens hovedinnhold

Opp til Roaldkvamsnuten

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne gangen har vi tatt turen inn til Vikedal, og videre opp til Fjellgardsvatnet, langs dette og inn til Roaldkvam. Parkering er på god plass oppe til høyre, like etter at elven er passert.

Etter 300–400 meter på vei er vi inne på gården Roaldkvam, vi passerer husene og kommer inn på en god traktorveg (husk å lukke gjerdene som du går gjennom). Så bærer det oppover – og oppover.

Vi går på venstre side av elven, og til tider er det litt bratt stigning. Oppe i ca. 500 meters høyde, like før tregrensen, er det slutt på traktorvegen, og vi fortsetter på stien (den som går forbi Lysevatnet og Kattastølen, videre til Etne). Den forsvinner av og til i braken, men lot seg finne igjen. Oppe på rundt 600 meter tar vi av fra stien, krysser elven og fortsetter i nordøstlig retning for å komme opp til toppen fra nordvest. Vi fant det mest lagelig å gå opp her som det ble litt mindre bratt.

Fin utsikt fra toppen i alle retninger, og det som slo oss var hvor nærme vi var Lysenuten.

Nedturen valgte vi å ta rett østover, og etter én kilometer bøyde vi at i sørøstlig retning. Åpent lende og små svaberg nedover til vi passerte under kraftlinjen og videre ned på stien til Bjørndalen.

Til høyre denne gangen, og videre bratt ned til Bjørnstigen, den gamle boplassen hvor Ole Olsen fra Edland bosatte seg på slutten av 1700-tallet, og familien ble værende i tre generasjoner. Før ham, på begynnelsen av 1700-tallet, var det Mads Andersson som etter sigende bodde i en hule oppe i ura mens han bygde opp igjen huset som hadde brent ned for ham. Hulen kalles den dag i dag for «Madsastova».

Herfra på god sti nedover furuskogen, og vi kommer inn igjen på plassen der vi parkerte bilen.

TURFAKTA

Varighet: Gangtid cirka 5 timer

Fra Haugesund: Kjøretid cirka 1,5 time.

Parkering:Like etter elven er passert er det god parkering.

 

Kommentarer til denne saken