Utsikt fra Trådlanibbå

Utsikt: Fra Trådlanibbå er det  flott utsikt over Vikebygd og Ålfjorden.

Utsikt: Fra Trådlanibbå er det flott utsikt over Vikebygd og Ålfjorden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vi skal i dag til et landemerke i Vikebygd. Vi starter ved Vikebygd bygdahus der det er gode parkeringsmuligheter. Fra parkering ser man rett opp på turmålet, Trådlanibbå. I godt lys kan man så vidt skimte en mast på toppen.

Første del av turen er flat og går først på grusvei, og så over på traktorvei. Veien starter like på sørsiden av bygdahuset. Like før kraftlaget sitt bygg følger en traktorvei som tar av til venstre. Her står det også skilt som angir hvilken vei man skal gå. Veien blir av lokale omtalt som Sjuraveien.

Etter 7–800 meter tar stigningen til, like etter at man har passert et skilt som viser vei opp til Dyrskorfjell. Idet traktorvegen gjør en skarp og bratt venstre sving, tar man til høyre og forlater traktorveien og går over på en sti inn i skogen.

Stien er godt opptråkket, selv om merkingen kanskje er noe mangelfull. Etter hvert blir stien noe våtere. Et stykke oppe i lia går så stien over på en skogsvei, men allerede 60 – 70 meter senere kommer man til et kryss. Da går man svakt venstre i sørøstlig retning. Like etter deler denne skogsveien seg igjen. Her står det to skilt, et merket turløype og det går ned igjen til bygda.

Det andre er litt vanskeligere å se fra den retning man kommer, på det står det Trådlanibbå. Så man holder til venstre her, og følger traktorveien oppover som nå for alvor spiser høydemeter.

Noen hundre meter senere ender denne skogsveien, og man kommer over på en sti igjen. Det kommer et nokså vått og bratt parti på ca. 100 meter, før landskapet begynner å åpne seg ved Smalaklatt, og man får en fin utsikt over Vikebygd.

Herfra stiger det en hel del og det er noe våtlendt. Snart kommer man til Børkjelannsskar, det vil si et skar langt opp for garden Børkjelann. Men like før man er i skaret, passerer man en gammel kongegrav. Sagnet sier at her ligger en småkonge begravet, og legger man en stein på graven får man en god dag.

Ved enden av Børkjelannskaret blir det skikkelig bratt og stien er noe utydelig, da den går mest på berg videre opptil toppen.

Det er satt opp en del små varder som man kan styre etter. Etter en god stigning, og en til en og en halv times gange, alt etter form og fart, kan man velfortjent nyte utsikten fra toppen, som ligger 536 meter over havflata. I godt vær har man flott oversikt over Vikebygd, man ser det meste av Sveio, nordover til Stord og sørvestover til masten på Steinsfjellet.

På toppen pleier speiderne i bygda plassere ut bok for innskriving. Hver 17. mai blir flagget heist klokken 7 om morgenen på Trådlanibbå. Hvert år er det en sprek liten gjeng som drar av gårde før klokken 05.30 nede fra bygda for å foreta denne tradisjonen. På dager med litt vind i lufta synes flagget godt nedenfra bygda. Etter rast på toppen, går turen samme veg tilbake til utgangspunktet ved Vikebygd bygdahus.

Turfakta

Varighet: Gangtid til toppen: 1,5 til to timer

Fra haugesund: Kjøretid cirka 45 min.

Parkering: Gratis parkering ved bygdahuset.

Artikkeltags