Sandvikfjellet i Tysvær

TURENS TOPPUNKT: Ved toppvarden, utsikt vestover mot Karmøy. FOTO: HAUGESUND TURISTFORENING

TURENS TOPPUNKT: Ved toppvarden, utsikt vestover mot Karmøy. FOTO: HAUGESUND TURISTFORENING

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

I dag skal vi på tur helt sør i Tysvær, til fjellplatået som ligger på nordsiden av Kårstø-anlegget, der Sandvikfjellet er det høyeste punktet, 185. m.o.h.

Til tross for den beskjedne høyden er utsikten herfra formidabel, da det ikke er noen konkurrerende topper i nærheten som stenger for utsikten.

Vi kjører E 39 sørover fra Aksdal forbi Slåttevik og Kårstø-krysset. Noen hundre meter etter krysset går det en traktorvei opp til venstre, opp dit skal vi. Men her er det ikke mulig å parkere, så vi må tilbake cirka 100 m for å finne en liten plass der det er mulig å parkere 1–2 biler.

Vi går innover traktorveien til vi kommer til en grind, her er det en gjerdeklyver på høyre hånd, denne går vi over. Vi er nå kommet inn på beitemark, og ser at det lenger framme går noe som kan minne om en vei. Snart ser vi også det første tegnet på at vi nærmer oss Kårstø-anlegget, et merke som forteller at her går en nedgravd gassrørledning. «Veien» er nok fra anleggstiden for rørledningen.

Etter å ha fulgt veien oppover til det sørøstlige hjørnet av beitemarka kommer vi til en ny gjerdeklyver, som vi også går over. Nå er vi over i et lyngheiområde, og finner en sti som går oppover mot toppen av høyden. Øverst er det noen store steiner og et blankt koblingsskap, og herfra ser vi Sandvikfjellet foran oss til venstre, med varden på toppen.

Vestsiden av topplatået består av bratte skrenter, så det er ingen god vei opp. I stedet finner vi en liten sti som går rett østover, rett før skapet. Denne følger vi til vi er inne i et lite skogholt, her tar vi av til høyre og ned på ei lita myr.

På andre siden av myra er det mye brake og grantrær som stenger veien opp mot toppen, men når vi er over myra finner vi et tråkk som løser problemet for oss. Nå er det bare å følge tråkket opp og vestover til toppvarden.

PASS PÅ: Merke ved gassrørledningen.

PASS PÅ: Merke ved gassrørledningen.

Herfra har vi en strålende utsikt i alle retninger, men for å få enda bedre oversikt over Kårstø-anlegget følger vi fjellryggen et lite stykke sørover, fram mot en kraftlinje.

Nå har vi to muligheter når vi skal tilbake til utgangspunktet. Det enkleste er å gå tilbake samme veien som vi kom opp. Den andre muligheten er at vi tar oss ned til sørenden av Sandvikvatnet. Her er det til gjengjeld bratt og vanskelig å ta seg ned, og er kun å anbefale for de sprekeste.

Vi tar da ned like etter å ha krysset kraftlinja, og ved å holde oss i lyng og greiner kommer vi oss ned det siste stykket med litt småklyving. Nå er det bare å runde sørenden av vatnet og så ta nordover igjen langs et tråkk.

Snart tar vi og dreier litt vestover og går ut til Haukaberget, for å få med oss utsikten ned mot området fra Lervik til Susort. Deretter går vi nordøstover til vi kommer inn på stien vi gikk opp, rett før den øverste gjerdeklyveren.

Turfakta

Kjøretid fra Haugesund: Cirka 40 minutter.

Gangtid: 2 timer.

Parkering: Rett nord for der traktorveien starter. Det er plass til 1–2 biler.

Kart: 1213 IV, Skjoldastraumen, 1:50.000.

Artikkeltags