Lysenuten i Vindafjord

OPPE: På toppen er det mulig å se både Haugesund og Stavanger – og Sandeid, som vi her skimter i bakgrunnen. FOTO: Peder Lundegård/HAUGESUND TURISTFORENING

OPPE: På toppen er det mulig å se både Haugesund og Stavanger – og Sandeid, som vi her skimter i bakgrunnen. FOTO: Peder Lundegård/HAUGESUND TURISTFORENING

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Lysenuten var i mange år et kjent landemerke med sine kjempestore radarskjermer. Disse er nå tatt ned, og det er kun rester igjen.

I dag har Telenor en antenne og et anlegg i drift på toppen av Lysenuten.

Det er flere veger å komme til Lysenuten, men tilkomsten fra Eikeland er trolig den enkleste. På parkeringsplassen på Eikeland er det postkasse med kart for turen.

Vi starter turen langs en bratt traktorveg, som vi følger til vi kommer til ei myr og terrenget flater ut. Litt etter tar vi nok en stigning i Espevollskaret, før stien på nytt flater ut og vi kommer til noen myrer.

Her passerer vi Larsahidleren, som ligger like ved stien og egner seg godt for en rast. Stien videre krysser under høyspentlinja som går til Lysenuten. Deretter en bratt stigning det siste stykket opp til toppen.

Utsikten er fantastisk. I klarvær er det mulig å se til Stavanger, og vi ser også til Haugesund, Sunnhordland og Folgefonna, i tillegg til alle nuter og daler i nærområdet.

Det er lagt ut bok i postkasse ved den ene huset som vi kan skrive navnet imens vi har en vel fortjent pause på toppen.

Trollkjerringa

Trollkjerringa i Lysenuten skulle gå med barselmat til Trollkjerringa i Skigelstrandsnuten. Kjerringene skravlet i vei og tida føyk.

Trollkjerringa i Lysenuten fikk det plutselig travelt da det begynte å lysne av dag, og hun tok ambaren hun hadde hatt sengemat i og la ut over fjorden. Da hun var kommet nesten over, rant sola og kjerringa ble til stein.

Vi kan se henne stå like over vegen når vi kjører til Sandeid. Ambaren havnet i sjøen, men lokket fløt opp og ligger der ennå som en liten holme. Vi kan fortsatt se rester etter grøtrester fra ambaren.

SANDEID: På vei opp får man utsyn mot Sandeid sentrum.

SANDEID: På vei opp får man utsyn mot Sandeid sentrum.

Turfakta

Tilkomst: Vi kjører riksveg 46 til Vikedal sentrum og følger derfra fylkesveg 745 oppover langs elva mot Roaldkvam. Etter omtrent 3,4 kilometer oppover dalen, tar vi til venstre i kryss ved Ørnesbrua og kjører denne vegen i ca. 1,5 kilometer, før vi igjen tar av til venstre mot Førland. Etter ca. 2 kilometer er vi på Eikeland.

Parkering: Parkering på Eikeland.

Gangtid: Cirka 3,5 til 4 timer, tur-retur.

Merking: Merket løype.

Kart: 1214 II Etne.

Artikkeltags