– Grip muligheten Rogfast gir

POPULÆRT: Området langs traseen for T-forbindelsen sørover fra Raglamyr vil bli attraktivt for nyetableringer når Rogfast blir åpnet. Arkivfoto: Kjell Strand

POPULÆRT: Området langs traseen for T-forbindelsen sørover fra Raglamyr vil bli attraktivt for nyetableringer når Rogfast blir åpnet. Arkivfoto: Kjell Strand

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Rogfast kan gi en ekstra befolkningsvekst på 28.000 innbyggere på Haugalandet fram til 2030.

DEL

ROGFAST: – Dette er en stor mulighet for Haugalandet til å få den befolkningsveksten regionen ikke fikk i perioden 1960–2000. Den største muligheten som er gitt regionen på veldig lenge, mener seniorrådgiver Frian Årsnes i konsulentfirmaet Econ Pöyry, som har analysert konsekvensene av Rogfast.

Ifølge Årsnes er reiseavstander til jobb på 30–45 minutter akseptable på Sør-Vestlandet.

Når Rogfast står klar rundt 2020, vil Bokn være 30 minutter unna sentrum i både Stavanger og Haugesund.

Han tror mange da ønsker å bosette seg nord for Boknafjorden framfor øst i Sandnes, som blir det store utbyggingsområdet i Stavanger-regionen i årene framover.
 

Årsnes mener Bokn og til dels Tysvær må gjøre det attraktivt for to-karrierefamilier å etablere seg i kommunene: Med gode boforhold og kort reisetid til bysentrum og arbeidsplasser.

Bokn og Tysvær er imidlertid ikke i stand til å absorbere hele folketallsveksten fra Rogfast.

– En økning på 200 prosent er maks av hva disse kommunene kan klare. Resten av befolkningsøkningen må Karmøy og Haugesund ta, påpeker Årsnes, som opprinnelig er fra Sveio.

Følger etter

Han mener veksten videre vil komme langs traseen for T- forbindelsen fra Mjåsund til Fosen og Håvik på Karmøy, og fra Fosen nordover til Raglamyr.

Dette vil ikke svekke, men støtte opp under Haugesunds posisjon som by og regionsenter.

Hvis vegnettet øst i Tysvær oppgraderes, åpner det seg nye vekstområder mot Nedstrand.


Årsnes påpeker at næringslivet og industrien følger etter menneskene, og gjerne etablerer seg i nærheten av attraktive boområder.

– Vi klarer ikke å overbevise folk om hvor de skal flytte. De har vett nok til å velge det selv, sier han.


Har dårlig tid

Årsnes understreker at det er en forutsetning at region-en ønsker en slik tenkt utvikling.
 

– Regionen må se muligheten Rogfast gir, og gjøre noe med den. Markedsføring, samarbeid og planlegging blir da viktig for å lykkes, sier Årsnes.

Han mener det haster for kommunene å utnytte Rogfast-effekten. De må være klar når Rogfast blir vedtatt politisk.

– Den største markedsføringen Haugalandet kan få, skjer den dagen Rogfast blir bank- et gjennom i Stortinget. Da vil alle landets bedriftsledere høre om regionen i en uke, sier Årsnes.

Han mener Rogfast-effekten blir størst for Bokn, Tysvær, Karmøy og Haugesund. De øv- rige kommunene er avhengig av hvordan disse fire lykkes.

Artikkeltags