– Sats på sentrum

 IRIS-forsker Einar Leknes mener det er viktig å bygge opp under Haugesund sentrums rolle som et sterkt regionsenter på Haugalandet.

IRIS-forsker Einar Leknes mener det er viktig å bygge opp under Haugesund sentrums rolle som et sterkt regionsenter på Haugalandet. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Forsker Einar Leknes mener det er riktig å styrke Haugesund sentrum. Framfor å bygge ut Raglamyr–Norheim.

DEL

HAUGESUND: Høyre-politikerne Petter Steen jr. og Sveinung Stensland fra Haugesund har stått fram i media som sterke tilhengere av å styrke Raglamyr-området. De er svært kritiske til at Fylkesmannen stanset Coops planer om bygging av et nytt gigantisk kjøpesenter på tomta sør for Amandasenteret. Og til fylkesrådmannen, som er negativ til et nytt hagesenter et steinkast unna.– Hvis politikerne ønsker å utvikle regionen slik at Raglamyr blir det økonomiske kjerneområdet, er dette riktig. Hvis Haugesund sentrum skal ha denne rollen, krever det en annen politikk, sier IRIS-forsker Einar Leknes.

Han har ansvaret for Haugalandet i Scenarier 2029, som blir presentert for politikere og næringslivsledere i formiddag.

LES OGSÅ: Velger seg de unge

Trenger urbant senter

I Scenarier 2029 blir det tegnet to framtidsbilder av regionen. Det ene er preget av stagnasjon, det andre av utvikling og innovasjon.

Leknes mener en styrking av Haugesund sentrum som økonomisk tyngdepunkt og urbant regionsenter for å tiltrekke kompetent arbeidskraft, er avgjørende for å få en positiv utvikling på Haugalandet.

– Haugesund sentrum er det eneste senteret av en viss størrelse, som kan ha denne rollen i regionen, sier forskeren.

Han mener Aibels satsing med over 600 kompetansearbeidsplasser på Risøy, og Berg Eiendoms planer om et nytt kontorbygg langs Karmsundgata (ved Meieriet) vil styrke Haugesund sentrum som regionsenter.

SI DIN MENING! Kommenter saken på vår Facebook-side (Vær oppmerksom på at ditt innlegg kan bli gjengitt i papiravisen).

Ønsker regional styring

Sterk rivalisering mellom Haugesund og Karmøy, og stor utbygging mellom Raglamyr og Norheim, er momenter som peker i motsatt retning.

– Det er viktig å styrke arbeidsplassene og bygge tettere og høyere i sentrum. Norheim–Raglamyr kan komme litt senere, mener Leknes.

Han påpeker at politikken på Haugalandet har vært preget av liberalisme; næringsbygg og boliger blir etablert der utbyggerne ønsker. IRIS-forskeren mener det er viktig for utviklingen av Haugalandet at politikerne tar regional styring.

De må legge til rette for befolkningsvekst, boligbygging og utbygging av infrastruktur, og sammen bestemme hvor de ønsker etableringer og vekst.

– Hvis Karmøy-politikerne beslutter en utbygging mellom Norheim og Raglamyr, har det strategisk betydning for hele regionen. Det er avgjørende at Karmøy, Haugesund og Tysvær setter seg sammen for å tenke ut fornuftige løsninger for regionen, oppfordrer Leknes.

Artikkeltags