-Døden nær etter flåttbitt

 Ved hjelp av behandling fra amerikanske spesialister øyner nå Frank Våge håp om å bli frisk slik at han får se sønnen Jonas vokse opp.

Ved hjelp av behandling fra amerikanske spesialister øyner nå Frank Våge håp om å bli frisk slik at han får se sønnen Jonas vokse opp. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Frank Våge (36) trodde aldri han skulle få se sønnen Jonas (1 1/2) år.

DEL

TYSVÆR: – Jeg var seniorrådgiver i Sjøfartsdirektoratet. Samtidig studerte jeg 100 prosent på siden, og i tillegg tok jeg litt kjemi på Stord sier Våge, som opprinnelig er fra Bømlo.

LES OGSÅ: FLÅTT SOM I FJOR
LES OGSÅ: 
SPRAY KLÆRNE

Siden i fjor har han sittet i rullestol. Legene mener at Frank Våge har ALS (amyotrofisk lateralsklerose) som er en uhelbredelig nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen.


Dødsdom


– Jeg fikk dødsdom av legene. De mente jeg ikke kunne regne med å leve lengre enn til januar 2009. Lille Jonas var i magen og terminen var i april.

Men 36-åringen mener diagnosen er feil og at det er borreliose som er problemet. Han forteller at etter flåttbittet fikk han de typiske kjennetegnene med rødt utslett. Han oppsøkte lege og fikk penicillin. Men etter seks måneder dukket bakterieinfeksjonen opp igjen.

– Slik gikk det fire ganger. Og den fjerde gangen fikk jeg ikke penicillin. Da ble jeg dødssyk, sier Våge.


– Mange syke lokalt


Etter dødsdommen reiste Våge til en medisinsk institusjon for borreliose i Augsburg i Tyskland. Siste året har han fått hjelp av USAs fremste borrelia-eksperter. En behandling som er svært kostbar. Nå øyner Våge håp om å bli frisk.

Det er flere enn Våge som mener at det er en forbindelse mellom Borrelia og ALS. Lars-Jacob Krogh døde tidligere i år av ALS og familien gikk ut i media og mente sykdommen kunne skyldes et flåttbitt.


Etablerte forening


Midt oppi den vanskelige situasjonen har Frank Våge sammen med andre etablert Foreningen for borrelia-pasienter, med egen nettside.

– Vi har nå 170 medlemmer i landet. Rundt 100 kommer fra Rogaland og Hordaland, sier Frank Våge (36). Han mener det er svært mange på Haugalandet og i Sunnhordland som er blitt syke etter nærkontakt med blodsugeren.
 

90 nye tilfeller


Så langt i år er det registrert 90 nye tilfeller av lyme borreliose. I fjor på samme tid var tallet 115. Antallet har gått ned de fleste steder, men i Rogaland, Hordaland, Østfold og Telemark er det flere i år. Men tallene er små. Så langt er det i år registrert 13 tilfeller i Rogaland og ni i Hordaland.

– Statistikken er også mangelfull. Den viser bare de mest alvorlige tilfellene, sier Våge.

Han er også kritiske til testene som brukes i diagnostiseringen.

– Norske forskere sier at testen som brukes i Norge oppdager bare 14 prosent av tilfellene sier Våge.


Ikke skrekken
 

Til tross for sin egen erfaring har ikke småbarnsfaren fått flåttskrekk.

– Ungene går jo på skole og i barnehage og en kan ikke unngå at de kommer i kontakt med flått. Men vi sjekker dem hver kveld, sier Våge.

Artikkeltags