TYSVÆR: – Det er en konflikt som pågår i landet. Men hendelsene i går oppsto uventet, sier Gunn Marit Lygre.

Hun og tre andre skulle egentlig vært på vei hjem til Norge onsdag kveld da situasjonen tilspisset seg i Malis hovedstad Bamako og det oppsto skuddvekslinger. Familien hennes har bodd og arbeidet for Normisjon i det afrikanske landet i til sammen åtte-ni år. Dette er første gangen de har opplevd en slik situasjon i hovedstaden.

– Vi har det greit og lider ingen overlast. Det er fortsatt portforbud. Dørene er låst og vi har vakt utenfor, sier Lygre over telefon torsdag kveld.

Frykter ikke direktekonfrontasjoner

Hun kan forteller at totalbildet i landet er svært ustabilt for øyeblikket, men at det ikke er frykt for at det skal oppsto direktekonfrontasjoner mot dem.

– Det er presidenten de er misfornøyde med. Og noen sier at det skal være enighet mellom hæren og spesialstyrkene. Vi opplevde at det ble utløst skudd noen meter bortenfor her vi bor. Men da var spesialstyrkene på jakt etter hun som bor i nabohuset, sier hun.

Skuddene skal ha blitt færre i løpet av dagen.

– Vi er ikke sikre på hva skuddene faktisk er. Om det er snakk om skuddveksling eller om det er løsskudd for skremme, sier hun.

Håper flyplassene åpner

I skrivende stund mener Lygre hun har flere spørsmål enn svar.  Men hun håper på at portforbudet kan oppheves i morgen.

– Vi håper det snart oppstår en internasjonal forståelse og at flyplassene snart åpner. Europeiske flyselskapet vil ikke lande her. Flyet vårt fra Air France snudde halvveis da situasjonen her ble kjent, opplyser Lygre.

– Vi skulle hjem av andre grunner. Jeg skal jo egentlig på jobb på mandag, sier hun.

LES FAMILIENS BLOGG FRA MALI HER