Slik blir Haugaland Næringspark

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Haugaland Næringspark på Gismarvik står klar for innflytting. ASCO - logistikkfirmaet fra Tananger som er beskrevet som «olje- og gassindustriens varehus», har allerede sikret seg avtale som operatør på ISPS-kaien.

DEL

TYSVÆR: Med tomtepriser opp mot 3.000 kroner per kvadratmeter i sørfylket håper salgsapparatet bak den nye næringsparken at tomtepriser på 700 kroner per kvadratmeter skal friste til nyetablering.

Del på Facebook

Har bygd for 200 millioner

Første oppdrag er i havn på Gismarvik. I havna ligger olje- og gassrør som skal videre ut i Nordsjøen. De mellomlagres i gigantparken der det foreløpig er investert 200 millioner kroner.

I slutten av februar var to tomter solgt. 15 millioner kroner inn i kassen. I tillegg har næringsparken leid ut noe areal i forbindelse med T-forbindelsesarbeidet, opplyser adm. direktør Gunnar Stakkestad til h-avis.no.

ASCO skal ta imot og lagre 9.500 rør, drøyt 35.000 tonn. Stålrør som er behandlet i Leith i Skottland, lastet på «Wilson Brugge» og fraktet til Tysvær. Der skal ni skipslaster rør ligge til sent på våren, når været er bra nok til at de kan legges i Nordsjøen.

Nordvegen Utvikling er navnet på organisasjonen som selger næringsparken overfor mulige etablerere. Der er Reidar Pedersen, Alf Olav Grinde og Helge Grini Johansen sentrale. De har i lang tid arbeidet med å selge Haugaland Næringspark på Nord-Jæren. De jobber sammen med Gunnar Stakkestad for å gjøre parken kjent blant mulige kjøpere. Fra svindyre og fullstappede Nord-Jæren skal bedrifter lokkes hit.

 – Vi har hatt mange her på befaring. Utfordringen er at de fleste virksomhetene er en del av et nettverk, og de må avklare hvorvidt de kan bygge slike her nord, sier Pedersen.

Grini Johansen nikker. De som er i klynger, er vant til å ha de andre i nærheten.

Vindmøller

– Det er en kneik vi må over, sier han mens han viser bilder av Haugaland Næringspark i 2030. Slik de ser for seg at området skal se ut når det er utbygd. Innhold: virksomheter innen industri, transport og logistikk. Ikke handel, men gjerne overnattingsmuligher, på sikt.

Kort avstand til Kårstø og gassledninger. Få minutter i T-forbindelsen til Karmøy Fabrikker. Dypvannskai. Johan Sverdrup kan skape spennende muligheter – de store oljefunnene er jo like utenfor her.

Haugaland Krafts konsesjonssøknad er til behandling nå, om fem vindmøller på Gismarvik. Ingen store protester, nå som møllene er planlagt i et næringsområde.

Reidar Pedersen var ordfører i Tysvær i de årene næringsparken ble planlagt. Da han dro fra rådhuset, ble næringsparken jobb videre. Han og kollegene har mye å gjøre før parken er full.

Artikkeltags