Gå til sidens hovedinnhold

Ungdom og rus på Haugalandet

Mange forbinder Haugesund som en liten by der sildajazz og filmfestivaler er svært populært. En herlig by der det ikke skjer mye, men er det egentlig slikt? En sak som forundrer oss, er hvor utbredt rus er i denne lille byen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Haugesund blir omtalt som en «narkoby» eller «knarkeby». I mange tiår var det sagt at det var like mange narkomane i Haraldsgata som det var småbarnsfamilier. Det er mange narkomane her i den lille byen vår, men det er ikke alltid lett å merke dem. Det kan være onkelen din, læreren din, treneren din, venner eller nabogutten som bor over gata. I nyere tid har flere ungdommer i Haugesund begynt å ruse seg. Dette kan bli et stort problem i fremtiden, hvis vi ikke reagerer fort nok.

Konsekvensen for bruk av rusmidler i ung alder er først og fremst belastning for kroppen. Du er i mindre stand til å kontrollere deg selv. Det er også mange som mentalt lider av ulike årsaker og bruker rus for det lindrer problemene. Det er på denne måten avhengighet kan oppstå ved at de går til rus hver gang et problem oppstår. Det er forskjellig fra person til person hvor mye enkelte mennesker tåler før skadevirkningene oppstår.

Det er også en stor smittefare som kommer av sprøytebruk, fare for overdose og andre infeksjoner. En annen konsekvens ved bruk av rus er at det kan havne på rullebladet. Prikk på rullebladet kan gjøre slikt at det er noen plasser man ikke kan jobbe for.

Alkohol er det mest brukte rusmiddelet hos unge (15-18) i Norge. Over 60 prosent av ungdommen har prøvd alkohol en eller flere ganger har vi lest i undersøkelser. Det sies at hjernen ikke er ferdig utviklet til vi er 24 år gammel, så hva slags påvirkninger har rus på hjernen hos unge som drikker ulovlig? Rus har stor påvirkning på hjernen hos unge, og hvis de blir utsatt for rus over en lang periode vil det ødelegge utviklingen til hjernen. Det er mye lettere for unge å bli avhengige av rus enn voksne. Det er fordi hjernen ikke er ferdig utviklet og ikke er helt moden.

En prikk på rullebladet kan ødelegge framtiden. En feil du har gjort når du var 16 år skal ikke måtte påvirke deg når du er 40 år.

En ruskontrakt fungerer ikke i den graden som den egentlig er lagt for, etter vår mening. Det er mange som ikke har sluttet med rus etter kontrakten. Derfor må vi prøve å hjelpe ungdommene, i stedet for å straffe dem.

Rehabilitering synes vi er den beste måten å hjelpe unge. På et rehabiliteringssenter har de profesjonelle folk og programmer som er laget spesielt for å hjelpe unge med rusproblemer. Denne måten er bevist til å være en bedre måte enn å straffe. I tillegg får de omsorg og hjelp, som er bedre enn straff.

I konklusjon mener vi at rehabilitering er en god måte å løse utfordringene på. Unge har rett på hjelp og dette er noe vi står for. Hvis du ser noen som ser ut som at de har problemer, gi dem omsorg. Ikke skjem dem ut eller straff dem. I stedet for å straffe dem kan dem heller få hjelp for noen ganger er det slikt at rus er et rop på hjelp.

Hallvard Helgesen, Lasse Stuvik, Ennie Maggy Cadette Baranyizigiye, Karoline Søndenå

Elever ved Vardafjell videregående skole i Haugesund

Kommentarer til denne saken