Gå til sidens hovedinnhold

Utvekslingsstudenter på Skeisvang

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvordan er det å komme fra et annet land og være utvekslingsstudent i Haugesund?

HAUGESUND: Ungdomsredaksjonen har pratet med to utvekslingsstudenter på Skeisvang videregående skole, om hvordan det er å være utvekslingsstudent i Haugesund.

Raymi Müller er fra São Paulo i Brasil. Hun ble påvirket av sin far, siden også han var utvekslingsstudent i Norge for ti år siden. Faren til Raymi fortalte henne om Norge og hun ville vite mer om landet.

– Jeg ville bli mer uavhengig og lære å håndtere ting på egen hånd. Det er annerledes å bo med en vertsfamilie og ikke mine egne foreldre. Å reise hit som utvekslingsstudent er ute av min komfortsone. Jeg lærer ting fra en annen kultur enn det jeg er vant med.

Fikk ikke velge by

Raymi fikk ikke velge hvilke by i Norge hun skulle bo i. Det var vertsfamilien til Raymi som valgte henne. Hun visste ingenting om Haugesund før hun kom hit høsten 2015. Raymi liker Haugesund veldig godt og syntes det er en fin by. Hun syntes det er mange ting å finne på her, men hun har litt problemer med det dårlige været.

– Det beste med Haugesund er at det er et trygt sted å bo. Det er mange aktiviteter, gode restauranter, kino og jeg liker meg veldig godt på Skeisvang, forteller hun.

Jul- og nyttårsaften var den beste opplevelsen for Raymi. Hun følte seg veldig knyttet til den norske kulturen, noe som ga henne en god følelse.

Hun likte å gå i kirken sammen med vertsfamilien og være sammen med dem. På nyttårsaften i Brasil er det sommer og varmt. I Brasil er de på stranden og hopper i sju bølger, som en tradisjon. Raymi og familien har også tradisjon i å kle seg i hvitt, men dette året kledde hun seg i svart. Det var en rar følelse. I Brasil har de større fester med familie og venner i julen.

Å komme i ungdomsmiljøet her er vanskelig, synes Raymi. Hun tror ikke de vet hvordan de skal reagere eller inkludere, men hun ser at de prøver.

– Ungdommer her har ikke vært slemme mot meg. De har prøvd å inkludere meg, men det er vanskelig på grunn av språket. Jeg kan ikke uttrykke meg selv på norsk, og ungdommen her snakker selvfølgelig norsk til hverandre.

Norge vs. Brasil

– Mange spør meg om hva som er forskjellen fra Brasil og her i Haugesund, og det første jeg tenker på er været. Skolesystemet i Norge er også veldig forskjellig fra Brasil, for der kan du ikke velge fag, sier Raymi.

Det som er vanskelig for henne med å bo i Haugesund, er at Raymi ikke er med foreldrene sine og de hun har vokst opp med. Hun savner dem veldig mye og det gjør det vanskelig å bo borte.

– Norsk mat er veldig godt. Jeg elsker brunost. Jeg syntes det er bedre mat her fordi i Brasil spiser vi bare ris og bønner hver dag. Her er det mer variert. Jeg er også veldig glad i pepperkaker og fårikål, sier Raymi.

Hun synes det er lettere å forstå norsk enn å snakke selv. Hun synes det er et vanskelig språk å lære. Det er dialekten som forvirrer Raymi mest.

Oppleve norsk kultur

Daniel Rubio er fra Bogota i Colombia. Han ville bli utvekslingsstudent fordi broren hans var utvekslingsstudent i Tyskland for sju år siden, og søsteren hans var utvekslingsstudent i New Zealand.

– Jeg ville bli utvekslingsstudent i Norge fordi det virket interessant og annerledes fra der jeg bor. Jeg har kommet her for å lære norsk og kulturen her. Jeg ville være i Norge for å oppleve snø, fordi det har vi ikke i Colombia, forteller Daniel.

Det eneste han visste om Haugesund før han kom her, var hvor mange mennesker som bor her.

– Jeg har det fint i Haugesund, men noen ganger er det litt kjedelig. I Colombia følte jeg meg mer fri, for der har jeg motorsykkel og jeg brukte mye av tiden min med venner. Jeg lever i sentrum her i Haugesund og har alt i nærheten, noe som jeg liker veldig godt. Menneskene her er veldig snille, forteller Daniel.

En morsom opplevelse Daniel ikke glemmer var da han og Raymi tok feil buss. De måtte da gå et stykke for å komme fram til dit de egentlig skulle.

Haugesund vs. Colombia

– I Colombia er alle ganske nære hverandre på skolen og på fritiden. I Colombia bor det mange mennesker. Forskjellen mellom Norge og Colombia er ganske stor. Menneskene og kulturen er forskjellig. Måten de kjører på her er veldig forskjellig, for i Colombia er trafikken ganske crazy, forteller Daniel.

Han synes maten i Norge er god, men synes Colombia har bedre mat fordi den er fra hans kultur. Han liker ikke fisk, men vertsfamilien hans er veldig glad i fisk, så det spiser de mye. Daniel er veldig glad i pinnekjøtt og han liker spesielt godt ribbe.

Julen her i Haugesund synes han var spesiell. I Colombia har Daniel og familien en stor fest med omtrent 50 gjester. I julen er det også fødselsdagen til bestemoren hans, og da er det en ekstra stor fest.

Været

– Det som er vanskelig med å bo i Haugesund er språket, men jeg kommuniserer med andre på engelsk. Jeg synes ikke været er så galt, for det er normalt for meg. I Colombia bor jeg i Amazonas, så været går greit, sier Daniel.

Daniel har lært seg en del norsk.

– Jeg kan snakke norsk, men det er ikke alltid jeg forstår. Noen ganger på skolen er det veldig vanskelig å forstå lærere, men det er veldig interessant. Grammatikken er ikke så vanskelig, men om noen snakker til meg på dialekt er det vanskelig, forteller Daniel på flytende norsk.

Kommentarer til denne saken