Gå til sidens hovedinnhold

– Hvordan fikk du jobben?

Ungdom i arbeid

Artikkelen er over 5 år gammel

UNGJOBB: Å være ungdom koster penger. Det er en dyr tilværelse, nærmest en livsstil for noen, og da kan det være greit med en lønnsom deltidsstilling.

Ungdomsredaksjonen har tatt kontakt med Sindre Risanger og Preben Solberg for å høre hvordan arbeidslivet er, og hvordan de landet jobben.

– Hvor jobber dere?

– Jeg jobber på Biltema og Plantasjen. Det er kjekt å gjøre noe annet enn skole et år, og begge jobbene er kjekke, svarer Preben Solberg.

Sindre Risanger har en stilling hos farens malerfirma.

-Det er også greit å kunne male, sparkle og lignende dersom jeg skulle fikse på noe hjemme en gang, fortsetter Risanger.

Å jobbe for en bedrift innebærer å takle utfordringer, utføre ulike typer arbeid og alltid være serviceinnstilt. Solberg mener begge stillingene hans er i servicebransjen.

– Hva gjør du en normal arbeidsdag, Preben?

– Mye forskjellig. Fyller på varer, bygger hyller og binger, rydder i lageret og i butikken, hjelper kunder og står i kassen. Variert arbeid, med andre ord.

Sindre Risanger mener at maleryrket også byr på varierte arbeidsoppgaver.

– Jeg driver for det meste med sparkling av betong og gips. Det går også i rehabilitering og oppussing av gamle skoler, som for eksempel Tysværsvåg Barne- og Ungdomsskole, men også nybygg som Kopervik Brygge, hvor jeg jobber nå.

– Er det noen arbeidsdager som stikker seg ut på den måten at de er litt bedre enn andre?

– Husker da jeg malte utvendig fasade og vannbord i finværet. Hel vindstille og sol rett i sjøkanten. Veldig fin dag.

Det er flere unge som klør seg i hodet fordi de fremdeles sitter igjen uten jobb til tross for x antall utsendte jobbsøknader.

– Hvordan fikk du jobben, Sindre?

– Jeg fikk jobben fordi jeg har jobbet her hver sommer siden ungdomsskolen, og fordi jeg er sønnen til sjefen.

Preben Solberg kan på sin side fortelle at han fikk begge jobbene gjennom to kjente. Det ser altså ut til at vennskap og kjennskap er en fordel i jakten etter jobb. Men det betyr ikke at man bør gi opp, fordi studentene tviholder ikke på jobbene for alltid.

-Nei, det er kjekt å gjøre dette i et år, men jeg skal studere videre etterpå, og det blir sannsynligvis ikke noe relatert til salg- og servicebransjen.

– Sindre, kunne du tenke deg å fortsette i maleryrket?

-I utgangspunktet skal jeg bare jobbe her et år for å tjene meg noen penger tilstudentlivet, sier han. Der gir en god følelse å se tilbake på hva jeg har gjort på et prosjekt, noe som gir mestringsfølelse, sier Sindre Risanger.

Kommentarer til denne saken